miercuri, 31 ianuarie 2018

Dinu Iancu Sălăjanu, într-un rol de operă la Craiova

Celebrul interpret de folclor face parte din distribuția spectacolului Operei Române Craiova „Bărbierul din Sevilla”.

Dinu Iancu Sălăjanu se va afla în această săptămână pe scenă într-un spectacol de operă, onorând invitația Operei Române Craiova de a interpreta rolul Don Basilio. Melomanii îl vor putea asculta sâmbătă, 3 februarie 2018, de la ora 19.00, în spectacolul „Bărbierul din Sevilla”, prezentat de opera craioveană pe scena Cercului Militar.
Nu mulți dintre admiratorii săi știu că faimosul interpret a urmat cursurile de canto clasic ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Muzică din Oradea, și că de-a lungul carierei sale a simțit uneori regretul că nu a explorat mai mult muzica clasică. A urmat însă cu pasiune și profesionalism drumul folclorului și a devenit un maestru al muzicii populare îndrăgit în întreaga țară. Dar cum prima dragoste nu se uită, s-a lăsat acum convins să revină într-un rol de operă, postură în care nu s-a mai aflat din perioada studenției, când a interpretat și acest rol.

Invitați speciali
Reprezentația va fi condusă muzical de maestrul Codruț Bîrsan (SUA), având în distribuție îndrăgiți artiști ai Operei craiovene și alți invitați speciali. Alături de Orchestra Operei Române Craiova (concert maestru: Dan Bozgan) și Corul de bărbați al Operei Române Craiova (maestru de cor: Lelia Candoi), melomanii îi vor putea asculta pe soliştii Ștefan Ignat (București) - Figaro, Valeria Tornatore (Italia) – Rosina, și pe artiștii Operei craiovene: Florin Ormenișan (Contele Almaviva), Ioan Cherata (Bartolo), Noemi Modra (Marcellina- Berta), Romulus Nicolae Cucu (Fiorello), Dragoș Drăniceanu (Ofițerul), Daniel Cornescu (Ambrogio) și Mihai Ciortan (Notarul), acompaniați la clavecin de Corina Stănescu.
Spectacolul regizat de Arabela Tănase, cu o scenografie creată de Răsvan Drăgănescu, este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova și al Consiliului Local Craiova.

Mai multe informații pot fi obținute vizitând site-ul Operei Române Craiova www.operacraiova.ro sau pagina www.facebook.com/operacraiova
Rezervările pot fi făcute la numărul de telefon 0351.442.471, la adresa de e-mail agentiadebilete@operacraiova.ro sau pe pagina www.operacraiova.ro.

Parteneri:
Agerpres, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Cuvântul Libertății, Oltenia 3TV, Lupa, TVR Craiova, Gazeta de Sud, Radio Sud, Craiova.ro, Jurnalul Olteniei, Micapi, Radio Horion, Tele U, GTV, Indiscret în Oltenia,  Republica TV, Oltenașul, Oltenia24.ro, Ramada Plaza, Universitatea din Craiova, Mercur Center, Electroputere Parc Mall, Akademos Alpinism Acrobatic, RAT Craiova, Monumente Oltenia, Festivaluri Românești.


Contra Libertății – spectacol lectură, în premieră la Teatrul Național Craiova

Teatrul Naţional din Craiova lansează programul drama.NOW! – trei spectacole-lectură cu texte contemporane din dramaturgia mondială, în fiecare stagiune. Primul spectacol – reprezentație unică – va fi prezentat în premieră mondială joi, 1 februarie, ora 19, la Sala Studio.
Contra Libertății de Esteve Soler este prima parte a noii trilogii a dramaturgului catalan-  Trilogia Revoltei (Contra Libertății, Contra Egalității, Contra Fraternității).
Contra Libertății este despre o Europă cu pereți care separă mamele și copiii. Nu foarte diferit de ceea ce se întâmplă astăzi, acolo unde refugiații nu pot intra pe “pământul promis”.
Bobi Pricop semnează regia spectacolului lectură – după o traducere de Alina Cantacuzino- fiind a treia sa întâlnire cu un text de Soler. În 2013 a montat Contra Progresului la Teatrul Bulandra București și Contra Iubirii – Teatrul Tineretului Piatra Neamț, 2014.
Esteve Soler este un dramaturg catalan de mare forţă. Prima trilogie – Trilogia Indignării (Contra Progresului,Contra Iubirii, Contra Democrației) a fost tradusă în numeroase limbi, iar textele- suprarealiste, de umor absurd- după cum le numește autorul- au fost montate în Germania, SUA, Elveţia, Austria, Grecia, Venezuela şi Chile.
Din distribuție fac parte actorii Iulia Lazăr, Alex Calangiu, Marian Politic, Monica Ardeleanu, Costinela Ungureanu și Ștefan Cepoi.
Alte două texte din dramaturgia contemporană mondială vor fi prezentate publicului craiovean sub forma unor spectacole lectură pe parcursul anului 2018 în cadrul programului drama.NOW!


Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, cu rezervare la Agenția teatrală, telefon: 0251/413.677.

Bărbierul din Sevilla la Opera din Craiova



Vă invităm în această săptămână la spectacolul „Bărbierul din Sevilla”, sâmbătă, 3 februarie 2018, începând cu ora 19.00, în sala Cercului Militar Craiova!

Spectacolul Operei Române Craiova va fi condus muzical de maestrul Codruț Bîrsan (SUA), având în distribuție îndrăgiți artiști ai Operei craiovene și invitați speciali. Alături de Orchestra Operei Române Craiova (concert maestru: Dan Bozgan) și Corul de bărbați ale Operei Române Craiova (maestru de cor: Lelia Candoi), îi vom asculta pe soliştii Ștefan Ignat (București) - Figaro, Valeria Tornatore (Italia) - Rosina, Dinu Iancu Sălăjanu (Sălaj) – Don Basilio și pe artiștii Operei Române Craiova: Florin Ormenișan (Contele Almaviva), Ioan Cherata (Bartolo), Noemi Modra (Marcellina- Berta), Romulus Nicolae Cucu (Fiorello), Dragoș Drăniceanu (Ofițerul), Daniel Cornescu (Ambrogio) și Mihai Ciortan (Notarul), acompaniați la clavecin de Corina Stănescu. Spectacolul este regizat de Arabela Tănase, cu o scenografie creată de Răsvan Drăgănescu.
„Bărbierul din Sevilla”, sâmbătă, 3 februarie 2018, începând cu ora 19.00, un spectacol al Operei Române Craiova pe scena Cercului Militar Craiova! Rezervări la numărul de telefon 0351.442.471, la adresa de e-mail agentiadebilete@operacraiova.ro sau pe pagina www.operacraiova.ro!

miercuri, 24 ianuarie 2018

Spectacol de operă la început de an: Simon Boccanegra de GIUSEPPE VERDI

Simon Boccanegra este o operă într-un prolog şi trei acte de Giuseppe Verdi având libretul de Francesco Maria Piave şi Arrigo Boito după piesa omonimă de Antonio Garcia Guttiérrez

Spectacolul  Operei Române Craiova a fost susținut pe scena Cercului Militar Craiova 



Regia artistică: Plamen Kartaloff (Bulgaria) 
Asistent regie artistică: Arabela Tănase 
Scenografia: Răsvan Drăgănescu 
Conducerea muzicală: Maurizio Colasanti (Italia) 
Concert-maestru: Dan Bozgan 
Maestru de cor: Lelia Candoi 
Pregătirea muzicală: Corina Stănescu, Maria-Cristiana Stan 
Sufleur: Viorica Tomuş 
Regia tehnică: Mihaela Grama 
Sonorizarea: Sorin Tican 
Maestru de lumini: Roberto Bujor 
Machiaj/Coafură: Ioana Boicea, Andra Stanciu 


Distribuţia: 

Simon Boccanegra – Ștefan Ignat (București) 

Jacopo Fiesco – Stanislav Chernenkov (Rusia) 

Paolo Albiani – Francesco Baiocchi (Italia) 
Pietro – Dragoș Drăniceanu 
Maria (Amelia) Boccanegra – Renata Vari 
Gabriele Adorno – Gianni Leccese (Italia) 
Căpitanul Crossbowmen – Bogdan Olaru 
Un’ancella (Camerista Mariei (Ameliei) Boccanegra) – Mădălina Neagoie 

Orchestra și Corul Operei Române Craiova 

PROLOG

Genova, secolul al XIV-lea.

Paolo și Pietro, lideri ai plebeilor, conspiră pentru a răsturna aristocrația. Aceştia îl numesc pe popularul fost pirat Simon Boccanegra în calitate de candidat pentru funcția lor de Doge, magistratul șef al republicii. Boccanegra acceptă, în speranța că noua sa poziție îi va permite să se căsătorească cu Maria, fiica patricianului Fiesco, ținută prizonieră de tatăl ei, deoarece tocmai a născut copilul nelegitim al lui Boccanegra.
Fiesco apare singur, purtând doliu după moartea subită a Mariei. Neştiind că ea a murit, Boccanegra încearcă să facă pace cu patricianul, dar Fiesco cere mai întâi ca acesta să-i dea nepoata. Boccanegra explică faptul că nu știe unde se află fetița care a dispărut fără urmă.
Cei doi bărbați pleacă, iar Boccanegra intră în palatul lui Fiesco în căutarea Mariei. Îndurerat, descoperă corpul neînsufleţit al Mariei, în timp ce glasul mulțimii îl proclamă doge.

ACTUL I
Douăzeci și cinci de ani au trecut.
Boccanegra i-a exilat pe mulți dintre adversarii săi politici, iar Fiesco trăiește în afara Genovei sub numele asumat de Andrea Grimaldi. El este gardianul unei anumite Amelia Grimaldi. Abandonată ca orfană, ea a fost adusă în locul realei fiice Grimaldi – care a murit la o vârstă fragedă –, pentru a oferi familiei o moștenitoare. Amelia este în realitate Maria Boccanegra, fiica dogelui și nepoata lui Fiesco, dar niciunul dintre bărbaţi nu îi cunoaşte adevărata identitate. Iubitul Ameliei este patricianul Gabriele Adorno. Împreună cu Fiesco, pe care îl știe doar sub numele său asumat, Gabriele a complotat împotriva lui Boccanegra.
În grădina palatului Grimaldi, Amelia îl așteaptă pe Gabriele. Ea îl avertizează împotriva pericolelor activităților sale politice și îi spune că dogele vrea ca ea să se căsătorească cu sfătuitorul acestuia, Paolo. Gabriele speră ca el să se căsătorească cu Amelia și este descurajat de revelația ei că ea nu este o Grimaldi, ci o orfană cu trecut necunoscut. El pleacă, hotărât să îl răstoarne pe doge.
Boccanegra ajunge să-i spună Ameliei că i-a grațiat pe presupuşii ei frați Grimaldi. Impresionată de generozitatea lui, ea recunoaşte dragostea ei pentru Gabriele și vorbește despre trecutul ei singuratic. Din portretele identice pe care le au cu mama Ameliei, Boccanegra își dă seama că Amelia este fiica lui demult pierdută. Se îmbrățișează. Fata pleacă și Boccanegra îi spune lui Paolo să abandoneze orice speranță de a se căsători cu ea. Paolo complotează cu Pietro să o răpească pe Amelia. 
Boccanegra îndeamnă consiliul orăşenesc să păstreze pacea cu Veneția. Gabriele intră val-vârtej, urmărit de o mulțime: acesta a ucis un om care a încercat să o răpească pe Amelia. El îl acuză pe Boccanegra că a complotat răpirea și încearcă să-l înjunghie. Amelia intervine. Ea descrie răpirea și fuga ei, dar refuză să dezvăluie cine a fost vinovatul. O nouă demonstraţie erupe și Boccanegra îndeamnă din nou la pace. El îi blesteamă pe răpitorii Ameliei și îi comandă lui Paolo, pe care îl suspectează de a fi vinovat, să repete cuvintele blestemului. Îngrozit, Paolo este obligat să se supună, chiar dacă aruncă blestemul asupra lui însuşi.
ACTUL II
Paolo reflectează la blestem și toarnă otravă în apa de băut a lui Boccanegra. Fiesco și Gabriele sunt conduşi în încăpere, iar Paolo încearcă să-l convingă pe bătrân să-l asasineze pe doge, dar în ciuda urii sale pentru Boccanegra, Fiesco refuză să se implice în complot. Când Paolo face insinuări cu privire la relația lui Boccanegra cu Amelia, Gabriele, rămas singur, răbufneşte într-un acces de gelozie. Amelia intră, dar înainte de a putea explica, apare Boccanegra. Gabriele se ascunde în timp ce Amelia îi cere tatălui ei să îl ierte pe iubitul ei. Boccanegra este de acord. Singur, el bea apa otrăvită și adoarme. Gabriele, care nu a auzit nimic din precedenta conversație, revine și este pe cale de a-l înjunghia pe Boccanegra, când Amelia dă valma. Dogele dezvăluie că el este tatăl Ameliei și îl iartă pe pocăitul Gabriele. Întrucât o gloată rebelă se aude din afară, Gabriele promite să lupte de partea lui Boccanegra.
ACTUL III
Genova sărbătorește victoria lui Boccanegra asupra rebelilor. Paolo, care este condus la execuţie, îl întâlnește pe Fiesco și îi mărturiseşte acestuia că el a fost cel care l-a otrăvit pe doge și a încercat să o răpească pe Amelia. Boccanegra intră, bolnav de moarte, gândindu-se la mult-iubita lui mare genoveză. Fiesco îl provoacă și apoi dezvăluie adevărata lui identitate. Când Boccanegra îi spune că Amelia este nepoata lui, Fiesco izbucnește în lacrimi și cei doi bărbați se împacă. Amelia și Gabriele intră. Boccanegra muribund binecuvântează cuplul de tineri și îl numeşte pe Gabriele succesorul său.
* www.metopera.org


Simon Boccanegra este o mare ocazie pentru publicul craiovean de a cunoaște și un altfel de Verdi,   prefigurând opera Don Carlos ( care a incheiat Festivalul Elena Teodorini ) și pe Otello.

Maestrul Maurizio Colasanti a asigurat  conducerea muzicală a spectacolului „Simon Boccanegra”. Acesta este apreciat la nivel internațional ca unul dintre cei mai dinamici dirijori ai generației sale, fiind aclamat pentru interpretări ale muzicii contemporane.
Calitățile sale dirijorale sunt recunoscute și în lumea operei, având un repertoriu impresionant, construit preponderent pe opere italiene.


Am avut din nou bucuria să-i ascult pe Ştefan Ignat, Renata Vari, Dragoş Drăniceanu, Bogdan Olteanu sau Mădălina Neagoie.










Basul rus Stanislav Chernenkov a fost invitatul Operei Române Craiova  pentru interpretarea rolului Jacopo Fiesco.
Artistul are  studii la Conservatorul din Fermo și la Academia Teatro alla Scala iar vocea sa i-a adus aprecieri la importante competiții internaționale.

Baritonul italian Francesco Baiocchi a interpretat rolul Paolo Albiani. Cunoscut în teatrele de operă italiene, dar și în cele din Amsterdam, Rotterdam, Skopje, Tirana și altele, Francesco Baiocchi a dat viață unuia dintre cele mai complexe personaje malefice din lumea operei, un om pentru care iubirea neîmpărtășită devine invidie și îl transformă într-un trădător cu un rol determinant în desfășurarea dramelor personale și politice ale celorlalți. 
  
Pentru prima dată la Craiova tenorul italian Gianni Leccese a interpretat în premieră în fața publicului rolul Gabriele Adorno!

Scenografia este minimalistă, modulară şi abstractă; spectatorul trebuie să îşi imagineze ce reprezintă spirala în trepte sau celelalte moduri de aranjare a acesteia care apar în timpul spectacolului.

Am remarcat prea multe priviri ale soliştilor îndreptate spre bagheta dirijorului, aspect inestetic din punct de vedere al interpretării rolurilor.

Spectacolul a fost foarte bun şi aici este meritul tuturor celor care au contribuit la realizarea acestuia, în condiţiile în care toate spectacolele Operei se desfăşoară în continuare în condiţii vitrege.

Câteva imagini din spectacol puteţi vedea aici si bineînţeles finalul acestuia aici.

marți, 23 ianuarie 2018

Spectacol al Operei Române Craiova: Dance with me




Astăzi începând cu ora 18.30 norocoşii craioveni care au reuşit să cumpere bilete pot urmări un spectacol de balet al Operei Române Craiova susținut pe scena Cercului Militar Craiova

Baletul Operei Craiova împreună cu următorii colegi au contribuit la succesul acestui spectacol:


Regia artistică: Laurențiu Nicu 

Scenografia: Răsvan Drăgănescu
Coregrafia: Laurențiu Nicu 
Regie tehnică: Iulian Tudosie 
Sonorizarea: Sorin Tican
Maestru de lumini: Roberto Bujor
Machiaj/Coafură: Ioana Boicea, Andra Stanciu

Baletul Operei Române Craiova va face o incursiune în lumea dansului din diverse epoci.

Acest spectacol marchează debutul tânărului actor Laurenţiu Nicu în calitate de regizor-coregraf.

Vă aşteptăm la spectacolele Operei Române Craiova!







miercuri, 17 ianuarie 2018

„Simon Boccanegra”, o reprezentație specială la Craiova

Baritonul Ștefan Ignat revine, onorând invitația Operei Române Craiova, în rolul lui Simon Boccanegra, marele corsar care în secolul al XIV-lea a devenit Doge al Genovei.

„Simon Boccanegra”, spectacolul Operei Române Craiova regizat de Plamen Kartaloff (Bulgaria),  programat sâmbătă, 20 ianuarie 2018, începând cu ora 19.00, în sala Cercului Militar Craiova, este un prilej pentru melomani de a asculta cea mai complexă dramă verdiană, un spectacol care a avut succes de la premiera din anul 2016, deopotrivă în rândul criticilor și al publicului.

Reprezentația se bucură de prezenţa dirijorului italian Maurizio Colasanti (Italia) la conducerea muzicală, având în distribuție atât îndrăgiți soliști ai Operei craiovene, cât și invitați apreciați la nivel internațional. 

Alături de Orchestra şi Corul Operei Române Craiova, iubitorii muzicii îi vor putea asculta pe  Ştefan Ignat (Bucureşti) - Simon Boccanegra, Stanislav Chernenkov (Rusia)  - Jacopo Fiesco, Renata Vari – Maria (Amelia) Boccanegra, Gianni Leccese (Italia) – Gabriele Adorno, Francesco Baiocchi (Italia)– Paolo Albiani, Dragoş Drăniceanu – Pietro, Bogdan Olaru – Căpitanul Crossbowmen şi Mădălina Neagoie – Un’Ancella (Camerista Mariei /Ameliei Boccanegra).

Spectacolul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova și al Consiliului Local Craiova.

Mai multe informații la www.operacraiova.ro sau www.facebook.com/operacraiova

Rezervările pot fi făcute la numărul de telefon 0351.442.471, la adresa de e-mail agentiadebilete@operacraiova.ro sau pe pagina www.operacraiova.ro.

Parteneri: 

Agerpres, Cuvântul Libertății, Oltenia 3TV, Lupa, TVR Craiova, Gazeta de Sud, Radio Sud, Craiova.ro, Jurnalul Olteniei, Micapi, Radio Horion, Tele U, GTV, Indiscret în Oltenia,  Republica TV, Oltenașul, Oltenia24.ro, Ramada Plaza, Universitatea din Craiova, Mercur Center, Electroputere Parc Mall, Akademos Alpinism Acrobatic, RAT Craiova, Monumente Oltenia, Festivaluri Românești.

duminică, 14 ianuarie 2018

Concertul Extraordinar de Anul Nou al Filarmonicii Oltenia

Noul an a debutat cu un eveniment  profesionist: Concertul  Extraordinar de Anul Nou 2018 al Filarmonicii Oltenia.

Acest concert a avut loc în două seri, respectiv 11 și 12 ianuarie, sala Filarmonicii Oltenia fiind neîncăpătoare pentru melomanii dornicii să asculte valsuri sau polci.

Conducerea muzicală a fost asigurată de către maestrul Walter Attanasi (Italia)






Repertoriul a fost următorul:

Johann Strauss: Valsuri & Polci

Rosen aus dem Süden - Walzer, op. 388
Frühlingsstimmen, op. 410
Künstlerleben - Walzer, op. 316
Wiener Blut - Walzer, op.354
Die Fledermaus, ouverture
Kaiser - Walzer, op. 437
Tritsch-Tratsch Polka, op. 214
Unter Donner und Blitz - Polka-schnell, op. 324
An der schönen, blauen Donau - Walzer, op. 314

Mai multe imagini de la la concert puteți vedea aici.

Concertul poate fi vizionat pe Facebook aici și aici.

La mulți ani realizatorilor acestui minunat concert!