Amintiri, păreri şi impresii despre oameni şi evenimente din viaţa de zi cu zi. Culese din viaţa reală şi postate în lumea virtuală.
sâmbătă, 29 iulie 2023
Cu repetiție, pt cei mai tineri, care nu știu cine e Lucia Hossu Longin...:
vineri, 28 iulie 2023
BANC CU INGINERI
Primesc...:
luni, 24 iulie 2023
Bârfa
miercuri, 19 iulie 2023
Viața mea
joi, 6 iulie 2023
Despre vinurile spumante din gama Inspiro
După o noapte petrecută la festivalul IntenCity unde am dansat din greu pe muzica celor de la Zdob şi Zdub şi nu numai a lor, am reuşit cu greu să ajung la degustarea de la Crama 91 cu vinurile celor de la Chateau Vartely.
Conform informaţiei găsite pe pagina cramei originea numelui Vartely se regăsește în numele Orhei, cuvânt care în maghiară înseamnă „loc al cetăţii”, (vár + hely sau cetate + loc).
Brandul Chateau Vartely a fost elaborat și lansat în anul 2004. Sloganul acestui brand e, Vin cu dragoste pentru tine’’, pentru că fiecare licoare produsă la Château Vartely are o parte din sufletul și dăruirea celor care muncesc aici.
Compania Chateau Vartely a fost fondată în anul 2004, dar vinurile sub acest brand au apărut încă în anul 1996 devenind o influență majoră pe piața vinurilor din țară și peste hotarele ei, care deja are un renume internațional, iar în 2008 a apărut Complexul Turistic, dotat cu toate necesitățile pentru oaspeții cramei.
Acest întreg spațiu se află la o distanță de doar 50 de kilometri de Chișinău. Chateau Vartely dispune și de o suprafață totală de vie de 550 de hectare, situate în zona Codrului și cea Bugeacului, iar roadele strugurilor crescuți în aceste spații sunt îmbuteliate în peste 4,5 milioane de sticle anual.
Utilajele furnizate de către producătorii de pe piața germană și italiană, au un potențial de prelucrare de 4.000 de tone de struguri pe sezon.
În plus, capacitatea de producție cuprinde două linii automatizate de procesare a strugurilor și două linii de îmbuteliere a vinului cu o viteză de 1.500/3.500 sticle pe oră. Astfel, automatizarea acestui proces sporește calitatea produsului finit.
Vinăria cultivă diverse soiuri de viță-de-vie:
- Soiuri albe: Chardonnay, Muşcat Ottonel, Sauvignon Blanc, Traminer, Feteasca Regală.
- Soiuri roșii: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Rară Neagră, Malbec, Feteasca Neagră, Syrah.
Specialiştii de la vinoitalia spun că:
"Deşi poate părea greu de imaginat, efervescența vinului nu a fost întotdeauna văzută favorabil. Vinificatorii din antichitate, mai ales din climatele reci, au renunțat timp de generații la sticlele care ar refermenta atunci când sunt încălzite, rezultând bule accidentale. Dar în secolul al XVII-lea, vinificatorii francezi au început să controleze procesul și au creat o serie de tehnici pentru a face vin spumant.
Există mai multe vinuri spumante disponibile astăzi, de la Șampanie la Cava, toate preparate folosind tehnici ușor diferite. Dioxidul de carbon (CO2), care este absorbit în timp ce fermentația are loc sub presiune, dă vinului spumant bulele sale specifice. Ca urmare, atunci când se adaugă zahăr și drojdie la un vin de bază, se generează o fermentație secundară, care este modul în care se produc majoritatea vinurilor spumante.
În trecut, procedura s-a bucurat de popularitate în locurile în care era dificil să se maturizeze strugurii. Acest lucru a fost făcut pentru a crește conținutul de alcool și a produce gusturi puternice sau pentru a contracara aciditatea dură. Cu toate acestea, vinul spumant este acum produs în întreaga lume, iar multe locații au caracteristici distincte proprii.
Metoda tradițională
Metoda tradițională este folosită pentru a crea multe dintre cele mai bune vinuri spumante din lume. Pentru producerea vinului spumant sunt necesare două faze de fermentație. Procesul inițial de fermentație transformă zahărul în alcool, în timp ce a doua etapă implică captarea dioxidului de carbon care este emis ca produs secundar al fermentației pentru a produce efervescență. Pentru a păstra aciditatea necesară pentru a crea vinul de bază, sau cuvée, strugurii de vin spumant sunt recoltați mai devreme în timpul recoltării.
Sucul din strugurii storși este fermentat pentru producerea de vin. Aceasta este faza inițială a fermentației. Vinul este adesea uscat (nu rămâne dulce) și are un conținut scăzut de alcool (aproximativ 10 %). Pentru a crea cuvée proprie a fiecărei vinărie, vinificatorii combină frecvent o serie de vinuri de bază. Procesul de asamblare este termenul folosit pentru a descrie amestecul vinului de bază. Tirajul este procesul de fermentare a unui cuvée înainte de îmbuteliere. Pentru că a doua fermentație să aibă loc în sticlă, acest lucru este necesar. Dioxidul de carbon creat de drojdia care digeră zahărul este captat de capacele coroanei, mai degrabă decât de dopuri.
Ca rezultat, se creează efervescenta și conținutul de alcool crește la aproximativ 12%. Îmbătrânirea care urmează este faza prelungită, costisitoare a producerii vinului spumant cu metoda tradițională. După ce a consumat tot zahărul (autoliza drojdiei), drojdia care a fost adăugată în timpul etapei de tiraj piere în cele din urmă și se așează pe fundul sticlei. Cremitatea, biscuitul și aromele prăjite întâlnite în mod obișnuit în vinurile spumante mature sunt rezultatul autolizei drojdiei.
Cel mai consumat vin spumant produs în acest fel este șampania. Metoda clasică este folosită și pentru a produce alte vinuri, inclusiv Méthode Cap Classique din Africa de Sud, Metodo Classico din Italia și Crémant din Franța (dar nu din regiunea Champagne).
Metoda Rezervorului sau metoda Charmat
Metoda rezervorului, care a fost dezvoltată în timpul progreselor industriale de la începutul secolului al XX-lea, este metoda principală folosită pentru a produce vinuri Prosecco și Lambrusco. Principala distincție între metoda rezervorului și metoda convențională este că sticla individuală nu mai este folosită ca vehicul pentru transformarea vinului plat, în vin spumant. În schimb, vinurile de bază sunt adăugate într-un rezervor de mărimi considerabile împreună cu amestecul de zahăr și drojdie. Rezervorul este presurizat pe măsură ce vinul trece printr-o a doua fermentație, care este urmată de filtrare și îmbuteliere fără învechire suplimentară.
Există și alte tehnici de fabricare a vinului spumant, dar ele nu sunt utilizate în mod obișnuit pentru a produce vin de înaltă calitate. Pentru a elimina timpul și cheltuielile cu îmbutelierea separată, tehnica de transfer folosește fermentația secundară în sticle la fel ca în procesul convențional, dar sticlele sunt apoi golite într-un rezervor presurizat, filtrate și reîmbuteliate. Carbonarea standard, care adaugă în mod natural CO2 unui vin liniștit înainte de îmbuteliere, este folosită numai în vinurile spumante de calitate inferioară.
Spumantul este o băutură care se potrivește perfect pentru orice eveniment din viața dvs, fie că vorbim de aniversări sau de seri de vară cu prietenii, dar este și un răsfăț de savurat în tihnă."
Degustarea de la Craiova a fost organizată cu ocazia lansării a noi 3 spumante din gama Inspiro, din care noi am degustat 2.
Gama Inspiro s-a schimbat la față și s-a îmbogățit cu 3 spumante noi, produse după metoda Charmat.
Vinurile degustate la Craiova au fost următoarele:
- Inspiro Spumant Alb din Fetească Regală, brut
- Inspiro Spumant Rosé din Pinot Noir, sec
- Inspiro alb Muscat, demisec
- Inspiro Rosé Muşcat, demisec
- Individo alb Pinot Gris şi Chardonnay
- Individo roșu Rară Neagră, Malbec şi Syrah
- Spumant Pinot Noir, brut, metoda clasică
Aceste vinuri sunt produse de Chateau Vartely, importate și distribuite în România de Produse Moldoveneşti.
Vinurile ne-au fost prezentate de către Sveltana Matvievici care a mai fost prezentă la Craiova cu vinurile Cramei Chateau Vartely.
Fiind la prima mea degustare cu aceste vinuri nu a fost greu să constat că vinurile prezentate sunt produse inspirat şi de calitate.
Am aflat cu această ocazie informaţii despre perlaj, despre metodele de producere a vinurilor spumante, despre deschiderea manuală sau cu sabia (sabraj) a sticlelor cu vin spumant sau cum se ciocnesc paharele cu vin.
Cel mai comic şi plăcut moment la după amiezii a fost interpretarea la prima lectură a piesei de teatru "O chestiune de bărbați" care a fost scrisă de Ferenc Molnar.
Actriţele au fost Svetlana şi Roxana, ambele dovedind un real talent în interpretarea celor 2 roluri din piesă respectivă.
Eu am apreciat toate vinurile deoarece trebuie insă să spun care a fost vinul preferat mă opresc la Spumant Pinot Noir, brut, metoda clasică care este un spumant atipic care merita să îl testaţi şi voi.
A urmat o fotografie de grup la finalul degustarii:
Din păcate nu am mai putut sta foarte mult de poveşti cu Svetlana deoarece voiam să ajung la IntenCity să îi ascult pe cei de la Subcarpati pe care îi admir foarte mult asa incat in urmatoarele 2 seri am fost pe stadion ca sa asist la evenimentul anului.