Opinii

luni, 3 octombrie 2022

Degustare Sâmbureşti la Ribs House

    Despre degustările de vinuri, evenimente organizate de către Asociaţia Bloggerilor Olteni şi DictionarCulinar.ro sper că se va mai scrie mult timp de acum înainte fiind evenimente educative la care invitaţii pot afla lucruri interesante despre vinuri, brânzeturi, asocierile culinare şi nu în ultimul rând au ocazia de a socializa, de a se simţi bine sau de a-şi face noi prieteni.

    Joi 29 septembrie în Craiova la primitorul restaurant Ribs House ne-am reunit pentru a-45-a oară pentru a degusta şi testa următoarele asocieri culinare:

Domeniile Sâmbureşti Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France,

Domeniile Sâmbureşti Chardonnay + Havarti,

Domeniile Sâmbureşti Roşe + Caşcaval Sofia,

Domeniile Sâmbureşti Feteasca Neagră + Emmentaler Delaco, 5.

Domeniile Sâmbureşti Merlot + Grana Padano Delaco D'Exceptie

    Despre vinuri ne-au povestit Lenus împreună cu Narcis doi pasionaţi producători de vin iar despre brânzeturi Daniel Botea.




    Nu vreau să povestesc prea mult despre fiecare combinaţie în parte deoarece vă las să le testaţi singuri şi să trageţi concluziile proprii fără a vă influenţa alegerea însă vrea să spun de la început că dacă discutăm despre vinurile celor de la Sâmbureşti acestea sunt vinuri bine făcute la un preţ decent pentru fiecare om care îşi permite să cumpere o sticlă de vin din supermarket.

    Numele Sâmbureşti este fără îndoială legat de numele dealului Sâmburul, şi astăzi, ca şi acum patru sute de ani, cultivat cu sâmburoase: pruni.

    Satul Sâmbureşti există la începuturile secolului al XVI-lea, când se afla în stăpânirea familiei Rudeanu, familie ce a dat Ţării Româneşti numeroşi dregători printre care şi Theodosie Rudeanu, marele logofăt şi cronicar a lui Mihai Viteazul, considerat de Bogdan Petriceicu-Hasdeu drept “cel mai profund om de stat dintre boierii romani de atunci.” În 1521 familia Rudeanu avea sub stăpânire 36 de sate, printre care şi Samburestiul.

    Brânzeturile nu au nevoie de foarte multă prezentare fiind cunoscute tuturor de la degustările anterioare.

    Pentru mine preferata asocierilor prezentate a fost ultima din cauză că sunt un iubitor al merlotului şi al brânzei cu care a fost asociat acesta.

    Vinul Merlot are un gust neted cu aciditate scăzută și arome fructate de smochine, cireșe, fructe de pădure, mure și uneori un indiciu de cacao.

    Este un vin care poate fi asociat foarte bine cu o friptură de vită, porc, miel, oaie sau vânat în compania unei persoane dragi.



    Grana Padano este o brânză italiană, făcută din lapte de vacă (parțial smântânit). A obținut Denumirea de Origine Controlată în 1996. Conținutul de grăsimi este de aproximativ 32%, iar pasta are o consistență foarte dură.

    Cum se fabrică Grana Padano:

    Cașul (obținut, cum spuneam, din lapte de vacă parțial degresat) este fărâmițat (până la dimensiunea unui bob de orez) și încălzit la o temperatură de 54ºC. După o oră se învelește în pânză de în și se pune în forme. După 48-72 de ore se sărează (în saramură), se scurg și se pun la măturat, pentru o perioadă ce poate varia de la 8-12 luni (grana giovane), la 2 ani și chiar mai mult (Grana Riserva).

    Condițiile de producție sunt verificate de Consorzio Tutela Grana Padano, un consorțiu înființat în 1954, ce reunește atât producătorii, cât și distribuitorii de Grana.

    Și, tot la capitolul fabricație, mai trebuie precizat un lucru: Grana Padano este brânza DOC cu cel mai mare volum de producție din lume.


    Iar dacă vreţi să îmi povestiţi şi voi despre experienţa trăită gustând aceasta combinaţie aştept postările voastre la comentarii.





Spor la degustat!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu