Opinii

marți, 19 septembrie 2017

O poveste despre Craiova Jazz Festival - prima seară



"Jazzul (cuvânt de origine engleză, scris uneori jaz, pronunțat în română [dʒɛz] sau [dʒæz]) este un stil de muzică apărut la începutul secolului al XX-lea în statele sudice ale Statelor Unite, având proveniența în melodiile populației de culoare, urmașă a sclavilor de origine africană. În muzica de jazz se recunosc în special influențe și tonalități de bluesși ragtime, la care se adaugă și elemente ale muzicii europene. Mai târziu au fost preluate în jazz și ritmuri ale muzicii latino-americane.
Deși de dată relativ recentă, originea și semnificația inițială a cuvântului "jazz" (la început pronunțat în engleză la fel ca și jass) este controversată. O ipoteză ar fi înrudirea fonetică cu expresia "chasse-beau", o figură de dans din statul american Louisiana, cândva colonie franceză. Alții cred că ar deriva din cuvântul Jézabel, numele unei prostituate din New Orleans, în ortografie americană simplificată "Jazz-Bel". În jargonul populației locale cuvintele jasm sau gism înseamnă rapiditate și energie, au însă și o semnificație erotică. În 1917 formația Original Dixieland Jazz Band a avut mult succes la sala "New York Columbus Circle", și cuvântul "jazz" a intrat în vocabularul curent, deși apăruse deja cu referire la muzică în 1913 într-un ziar din San Francisco, fără să fi avut un ecou deosebit." (Wikipedia)


Perioada 14-17 septembrie 2017 a reprezentat o sărbătoare a Jazz-ului în Craiova; astfel Filarmonica Oltenia Craiova și Teatrul de Vară din Parcul Romanescu au fost gazdele concertelor susținute de invitații prezenți la Craiova Jazz Festival, festival aflat la prima ediție.

Prezentatorii festivalului au fost Florian Lungu și Alexandru Sipa.

Prima seară de jazz a debutat joi în sala Filarmonicii cu grupul Jazzappella.

Jazzappella este un grup mixt format la inițiativa lui Zoltan Andras din șase tineri  care cântă jazz numai din voce, mai pe înțelesul tuturor este un grup acappella care cântă jazz.





Despre jazz și proiectul său Zoltan Andras spunea într-un interviu:

"Din fericire, vocea umană este cel mai... uman lucru de pe Pământ. Când vocea umană vibrează armonios împreună cu alte voci umane, se creează un efect magic, pe care inima oricărui ascultător îl poate recunoaște și cu care se poate identifica.

Jazzul este muzica cea mai sofisticată pe care cultura contemporană a produs-o. A cânta jazz tocmai fără instrumente este nu numai o provocare, ci și o plăcere din mai multe puncte de vedere: plăcerea de a descoperi timbre, de a construi sonorități și de a improviza. Este o întreprindere foarte dinamică și o provocare continuă pentru noi, toți."

Muzica grupului Jazzappella este proaspătă, sofisticată, directă şi spontană, cucerind din prima publicul ascultător şi creând atmosferă în sala de spectacol.

A urmat Ethnotic Project un grup format din Irina Sârbu (voce), Cezar Cazanoi (flaut şi caval), Capriel Dedeian (chitară), Anatol Cazanoi (ţambal şi clapă), Laurenţiu Horjea (chitară bass) şi Dragoş Mihu (tobe și percuție).






Grupul abordează un repertoriu alcătuit din melodii cunoscute ce aparţin folclorului românesc autentic (O bătrână într-o gară, Călușul, Ciocârlia...), orchestrate pe o textură sonoră originală, în care formulele melodico-ritmice – în care se regăseşte orice suflet de român – se combină inspirat cu libertatea jazz-ului.

Seara s-a încheiat cu demonstrația de virtuozitate a celor de la Trio: Petrică Andrei (pian), Adrian Flautistu (contrabas) și Vlad Popescu (percutie).




Vă puteți convinge de frumusețea și calitatea muzicii de jazz ascultând câteva melodii înregistrate în concert.







Cei care au ratat ocazia de a fi prezenți în sala Filarmonicii pot viziona înregistrarea spectacolului aici și aici.

A fost o seară lungă la care puțini spectatori au rezistat până la final, spectacolul încheindu-se aproape de miezul nopții dupa aproape cinci ore de muzică  fără pauză.

Am avut parte de un maraton de jazz care a meritat tot efortul celor rămași în sală pentru a asculta cele trei formații invitate în prima seară a festivalului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu