Opinii

joi, 18 august 2016

Bauer

Cum poți petrece o după amiază fierbinte de iulie?
Există evident multe variante de răspuns, asta în funcție de persoană, dispoziție sau timpul alocat respectivei activități.
Poți citi o carte, poți să dormi, poți merge la plajă sau poți urmări o emisiune la tv.
Poți face zacusca sau bulion, poți să te cerți cu soacra și nevasta sau cu vecinii.
Poți să nu faci nimic, cum au ales mulți dintre prietenii mei în ziua respectivă.
Îți dorești o activitate în care poți avea ocazia să vezi, să descoperi locuri noi și mai ales să cunoști persoane plăcute și interesante?
Poți face de exemplu o excursie de o oră și jumătate până la Drăgășani și să participi la o degustare de vinuri, aici poți descoperi și savură la sursa unele dintre cele mai bune vinuri care se produc în România.

Eu am luat această decizie cu mare entuziasm, fiind invitat, împreună cu bloggerii din Craiova de către familia Bauer, proprietarii Cramei Bauer, să vizităm acest loc minunat și să aflăm direct de la producător secretul fabricării unor vinuri bune și evident să ne convingem de acest lucru degustând aceste vinuri într-un cadru natural, amenajat cu bun gust pentru a face locul cât mai plăcut șederii și relaxării.
Un loc de vis, despre care îți vei aminti toată viața, un loc care dă vinului o savoare deosebită.
Și cum orice pahar de vin bun trebuie băut în compania unor oameni de valoare, a unor prieteni, a unor gazde bune sau în mijlocul familiei, Crama Bauer îndeplinește aceste condiții, este un loc de vis iar gazdele sunt primitoare și pline de energie pozitivă.

Crama este așezată de pe deal, are vedere spre răul Olt dinspre apus și din când în când de vede trecând câte un tren, la câțiva kilometri, pe calea ferată aflată la poalele dealului.
Este o clădire primitoare, nou construită având o curte foarte frumoasă în care gazdele au plantat cârciumărese divers colorate pe partea de sud a clădirii, paralel cu peretele acesteia.
Pentru că omul sfințește locul, aici găsești și pomi fructiferi și o mică grădină de legume.
Locul amenajat pentru degustare este în partea de vest a clădirii, unde se afla bănci și mese puse pe iarbă tunsă proaspăt.







Pentru că mie acest loc mi-a amintit de copilărie mea fericită și de curtea bunicilor, am simțit nevoia să umblu desculț prin iarbă, să fiu în comuniune cu natura măcar câteva ore, să mă încarc cu energie și să mă relaxez. Cât mai mult cu putință.
Și nu am fost singurul care am făcut acest gest mai puțin întâlnit în ziua de astăzi.

Crama Bauer este o afacere de familie și a fost fondată în 2012, aceasta produce vinuri prin vinificarea unor cantităţi mici de struguri, din soiuri rare sau mai puţin cunoscute iubitorilor de vinuri, culese de pe parcele vechi, bine îngrijite din inima Podgoriei Drăgăşani.
Oenologul Cramei este domnul Oliver Bauer, de origine germană, care a fost gazda noastră împreună cu soția sa doamnă Raluca Bauer.






Stabilit în România din anul 2003 domnul Bauer și lucrând în cadrul Cramei Stirbey, a avut astfel ocazia să cunoască, să vinifice și să înțeleagă soiurile românești, precum Crâmpoșie, Tămâioasa Românească, Novac, Negru de Drăgășani.
La Crama Bauer se produc cantități mici de vinuri, respectiv 1600-5300 sticle/an în funcție de produsul realizat.
Aici am ascultat explicațiile domnului Bauer, un specialist în adevăratul sens al cuvântului, un pasionat al meseriei sale, în care se simte cât suflet pune,  în timp ce ne-a vorbit despre modul în care se recoltează strugurii cât și despre cum se prepară și se păstrează vinul la Crama Bauer.

În afară de discuțiile purtate despre vinuri, gazda ne-a vorbit despre meseria de oenolog, despre școală, despre muncă, despre sacrificiu, devotament, pasiune, dăruire, familie, ajutor, patriotism și mediul de afaceri din România.
Un bun cunoscător al limbii române și al subtilităților acesteia, mai mult decât mulți romani, domnul Bauer s-a dovedit a fi un partener de conversație plăcut și foarte deschis.
Discutând și participând la degustare înțelegi conceptul de CREATIVITATE NATURALĂ, promovat de gazde.
Ca noutate aici am aflat multe lucruri despre modul în care se prepară vinul spumant natural.

Dintre cele 4 vinuri degustate eu am preferat cel mai mult vinul Sauvignon Blanc 2014 asociat cu brânză proaspătă de capră și miere de salcâm.
Este un vin sec, 12,5% vol. Alcool, 1.6 g/l zaharuri, făcut din struguri recoltați și selectați manual, 50 % sunt fermentați cu boștina 6-7 zile, 50 % sunt desciorchinați, presați și macerați 6-7 ore. Vinul este clarificat prin sedimentare. Fermentat în cisterne de inox, minim 6 luni păstrat pe drojdii fine, stabilizat tartric prin temperatura naturală scăzută cu o unică filtrare, înainte de îmbuteliere. Pot descrie senzația pe care am avut-o degustând acest vin prin cuvântul minune, vizita în acel loc a fost o plăcere și ziua petrecută aici a fost o reușită.

Iar aici cu ocazia vizitei veți avea ocazia să vedeți și o colecție unică de vinuri, o colecție privată cu adevărat unică.
Evident cu atâtea subiecte de conversație interesante și cu o companie atât de plăcută am plecat cu mult mai târziu spre Craiova decât estimasem.
Pe drum am comentat vizită și modul plăcut în care un mic grup de oameni de vârste și ocupații diferite ne-am petrecut într-un mod plăcut și instructiv ziua.
Dacă aveți drum prin Drăgășani și vreți să vă abateți 2-3 ore din drumul dumneavoastră pentru a vedea un loc frumos cu niște gazde minunate și pentru a degusta un vin bun nu ratați Crama Bauer.
Vă asigur că nu veți regreta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu