Opinii

duminică, 29 septembrie 2024

O crema de fistic cu multe beneficii

Scriam mai demult un articol despre cremele tartinabile de la Sunday Bytes şi aş vrea să revin asupra subiectului deoarece am intrat în posesia unei creme de fistic din care am început să consum astăzi la micul dejun.

Ador produsele preparate pe bază de fistic şi fisticul chiar dacă multe dintre aceste produse nu mai au gustul de odinioară.

Crema de fistic este preferata mea şi dacă veţi avea curiozitatea să o încercaţi veţi constata că este o alegere foarte bună.

Anca din Rm. Vâlcea și Alex din Brașov, s-au cunoscut în București și împreună au fondat Sunday bites în 2019 iar în 2020 s-au mutat cu locuința și fabrica în Brașov, iar de atunci produc delicioasele sortimente în făbricuța din Hărman.Sunt o echipă mică, care se ocupă de toate aspectele afacerii: producție, etichetare, ambalare, vânzare, promovare, rețete și altele, şi se străduiesc să îşi facă treabă cât mai bine.

Unturile produse de Sunday bites conțin doar ingrediente curate ce variază de la un mix la altul, cum ar fi: alune de pădure, arahide, miere, caju, migdale, cacao și nimic mai mult.Acestea nu conțin nici urmă de sare, zahăr, conservanți, coloranți, uleiuri, stabilizatori sau grăsimi hidrogenate şi sunt gluten free și vegane, fiind bune chiar și pentru cei mici.

Temperatura de păstrare, înainte de deschiderea borcanelor, este de 10-20 grade, la umbră, departe de orice sursă de căldură. După deschidere, recomandarea Sunday bites este să fie păstrate la frigider.Cremele nu conțin nici sare, nici zahăr, nici ulei, doar arahide, caju, migdale, alune coapte și alte ingrediente naturale ca miere sau curmale. Uleiul care se ridică la suprafață în timp este cel rezultat din procesul de măcinare a oleaginoaselor, nu este adăugat în cadrul procesului de fabricaţie.Borcanele se pot returna fiind sterilizate şi pot fi refolosite.

Cauți crema de fistic?


 Producătorii cred că aceasta este miezul. Și nu doar pentru că e făcută din 100% miez de fistic copt. Ci și pentru că e cea mai cremosă, cea mai savurată și cea mai apreciată din tot palmaresul nostru. Se simte cel mai bine în eclere, torturi festive și cam în orice desert pentru ocazii speciale. Și asta indiferent dacă o numești pasta de fistic, cremă sau unt de fistic.

CREMA DE FISTIC ARE MAI MULTE BENEFICII:

Chiar dacă prin coacere se mai reduce conținutul de substanțe nutritive, consumul de fistic aduce aport de vitamina A, vitamina E și vitamina B6, fosfor, cupru, antioxidanți, l-arginină, grăsimi vegetale sănătoase.

L-arginina ajută la relaxarea arterelor, împiedicând formarea cheagurilor de sânge care duc la atac de cord. Consumul de fistic în mod regulat scade nivelul de colesterol. Atenție însă la cantitate, deoarece este bogat în calorii. Însă fiind sățios, poate ajuta la reducerea greutăţii dacă este consumat în cantități rezonabile.

Conținutul de fosfor ajută la prevenirea diabetului de tip 2.

Conținutul de cupru ajută la asimilarea fierului în organism, fiind de ajutor în cazurile de anemie.

Vitamina B6 ajută sistemul nervos și sistemul imunitar.

Vitaminele A şi E, împreună cu antioxidanții și grăsimile sănătoase din migdale ajută la detoxifierea și hidratarea pielii.

Fisticul are proprietăți antiinflamatoare și chiar proprietăți afrodisiace.

Eu am testat aceasta cremă întinsă pe felii de pâine prăjită la micul dejun sau biscuiţi fitness.

Dacă veţi încerca acest produs sunt convins că va fi pe placul vostru.

Poftă bună!

marți, 24 septembrie 2024

Ceea ce te îngrașă

Ceea ce te îngrașă, este lipsa de iubire...
Ceea ce te îngrașă, este că trebuie să umpli un gol...
Ceea ce te îngrașă, este teama de a te simți abandonata...
Ceea ce te îngrașă, este frica de a fi separata, de cei pe care îi iubești...
Ceea ce te îngrașă, este să fii respinsa...
Ceea ce te îngrașă, este să fii trădata...
Ceea ce te îngrașă, este să fii umilita, devalorizata...
Ceea ce te îngrașă, este să simți atâta nedreptate, cat si suferință...
Ceea ce te îngrașă, este răspunsul la anumite stări emoționale precum stresul, anxietatea, frica etc...
Ceea ce te îngrașă, este că trebuie să construiești o barieră de securitate, pentru a te proteja de vreo „agresiune” externă, care te rănește, sau de orice altceva, legat de dificultățile și rănile tale emoționale...
Ceea ce te îngrașă, este, că nu poți să te iubești, să te accept așa cum ești...
Ceea ce te îngrașă, este că nu poți renunța și să fii vindecata de toate acestea...
Vei pierde în greutate, când îți vei mângâia copilul interior...
Cel care, a memorat toate aceste suferințe și dureri...
Mângâie-l din toată inima
Asigură-l și spune-i, să nu-i mai fie frică...
Calmează, totul cu calm...
Oferă-i toată iubirea pe care o așteaptă...
Asigurați-l, de toate punctele de care are nevoie.
Explicați-i, că trecutul aparține trecutului și că acum poate merge înainte, fără teamă...
Kilogramele în plus, vor dispărea, când îți eliberezi kilogramele psiho-emoționale.
Sursa:internet ( Lucia Margareta Ardelean )..

luni, 23 septembrie 2024

Cuvintele filozofului chinez Ling Yu Tang


 -Nu mai ai multi ani de trait si nu vei putea lua nimic cu tine cand pleci, asa ca trebuie sa fii gospodar dar fara a-ti sacrifica bunastarea.
 -Cheltuiește banii care ar trebui cheltuiți, bucurați-vă de ceea ce ar trebui să vă bucurați și donați ceea ce puteți.
 -Nu-ți face griji pentru ce se va întâmpla când vei fi plecat, pentru că atunci când te transformi în praf, nu vei simți dacă te laudă sau te critică, dacă te vizitează în cimitir sau te uită.
 -Timpul de a te bucura de viață este acest moment și trebuie să te bucuri de bunurile pe care le-ai câștigat atât de greu.
 -Nu vă faceți griji prea mult pentru copiii voștri, pentru că ei vor avea propriul destin și își vor găsi propria cale.
 - Viața trebuie să aibă mai multe lucruri la care să lucreze de la leagăn până la mormânt.
 -Treziți-vă zilnic pentru a vă bucura de o altă zi de viață fără lupte cu nimeni sau ranchiuni.
 -Nu te astepta la mare lucru de la copiii tai.
 -Deși copiii își fac griji pentru părinți, ei vor fi, de asemenea, ocupați continuu cu locurile de muncă, angajamentele și propriile vieți.
 -Mulți copii cărora nu le pasă de părinți se vor lupta pentru proprietatea lor chiar și atunci când sunt încă în viață și își vor dori ca în curând să părăsească această viață pentru a-și putea moșteni proprietatea și averea.
 -Nu vă schimbați sănătatea cu bogăție muncind în exces, deoarece vă veți săpa mormântul timpuriu.
 -Din o mie de hectare plantate cu orez nu poti consuma decat 1/2 cana zilnic, iar din o mie de conace iti trebuie doar un spatiu de 8 metri patrati pentru a te odihni noaptea, deci daca ai mancare si ceva bani pentru nevoile tale. , nu ai nevoie de mai mult.
 -Încearcă să trăiești fericit, pentru că ai o singură viață.
 -Nu te compara cu ceilalți măsurându-ți faima, banii sau statutul tău social, sau lăudându-te cu ai cui copii au mai mult succes și, în schimb, provoacă-ți copiii să obțină fericire, sănătate, bucurie și o viață de calitate.
 Acceptă lucrurile pe care nu le poți schimba, pentru că dacă îți faci prea multe griji, îți poți strica sănătatea.
 Creează-ți propria bunăstare și găsește-ți propria fericire, făcând lucruri care îți aduc distracție și bucurie zilnic.
 -Având un spirit bun, boala se va vindeca, dar având un spirit vesel, boala se va vindeca mai repede, sau nu se va apropia niciodată.
 -Cu un caracter bun, exerciții fizice adecvate, alimente sănătoase și un consum rezonabil de vitamine și minerale, vei avea o viață sănătoasă și plăcută.
 -Dar mai presus de toate, învață să apreciezi bunătatea în toate, în familie și prieteni, pentru că te vor face să te simți tânăr, retrăind momentele bune și pasajele interesante din viața ta.
  -Se spune că, în viață, cine își pierde acoperișul câștigă stele și așa este.
 -Timpul și oportunitățile sunt ca apa unui râu, nu o poți atinge niciodată de două ori, pentru că a trecut deja și nu va mai trece niciodată.
 -Profita de fiecare minut al vietii tale si nu respinge oportunitatile de a vedea lumea si de a te bucura de lucrurile bune din viata, pentru ca s-ar putea sa nu mai vina la tine niciodata.
 -Nu te concentra niciodată pe aspect, pentru că se schimbă în timp.
 -Dacă îți dorești, caută pe cineva care te prețuiește ca persoană, iar dacă nu-l găsești, bucură-te de singurătatea ta, care este mult mai bună decât o companie proastă.
 -Crede în Dumnezeu, indiferent de conceptul pe care îl ai despre el, și încearcă să te bucuri de viață, care este foarte scurtă, bucurându-te de familie și prieteni, pentru că mai devreme sau mai târziu vei părăsi această lume și nimeni nu-ți va mulțumi.
 -Fie ca sănătatea și bunăstarea să fie mereu cu tine.

sâmbătă, 21 septembrie 2024

Respect de sine

Johnny Depp a spus odată: „Ceea ce alegeți să tolerați de mai multe ori va deveni în mod inevitabil un tipar care se repetă. Prin faptul că nu stabiliți limite clare, îi învățați pe ceilalți - și pe voi înșivă - că anumite comportamente sau situații sunt acceptabile, chiar dacă vă fac să vă simțiți inconfortabil sau vă rănesc. De fiecare dată când permiteți ceva care este contrar principiilor dumneavoastră sau bunăstării dumneavoastră, deschideți ușa pentru ca acest lucru să se întâmple din nou. Stabilirea limitelor nu este doar o chestiune de fermitate, ci și de respect de sine."

vineri, 20 septembrie 2024

Cele mai tari replici ale lui Gregory House


1. Toata lumea minte.
2. Sunt doua lucruri pentru care oamenii devin prosti: banii si sexul
3. Daca poti simula sinceritatea, poti simula aproape orice.
4. Inca e ilegal sa faci autopsie unei persoane vii?
5. Corpurile noastre cedeaza, uneori cand avem 90 de ani, uneori chiar inainte sa ne nastem, dar se intampla intotdeauna si nu exista niciodata niciun pic de demnitate. Nu imi pasa daca poti sa mergi, sa vezi, sa te stergi la fund singura. E intotdeauna oribil - intotdeauna! Putem sa traim demn - dar nu putem sa murim demn.
6. Ce mai e viata fara capacitatea de a lua decizii tembele?
7. Cand joci dupa reguli, doar cei din jurul tau sunt fericiti.
8. Succesul cuiva dureaza pana la primul rateu. Esecul e nemuritor.
9. Nu sunt trist, sunt complicat. Fetelor le place asta.
10. Ma gandeam sa va ascult teoriile, sa-mi bat joc de ele, apoi sa le urmez pe ale mele. Ca de obicei.
11.Esti bun. Nu compromite asta doar pentru ca esti nefericit.
12. Ai trei optiuni in viata sa fii bun, sa devii bun sau sa renunti.
13. Majoritatea casatoriilor de succes sunt bazate pe minciuni.
14. Treizeci la suta din tati nu isi dau seama ca de fapt cresc copilul altcuiva.
15. Pacientii vor intotdeauna dovezi. Nu fabricam masini aici, nu oferim garantii.
16. Lucrul minunat legat de a spune oamenilor ca sunt pe moarte este ca imediat isi clarifica prioritatile. Afli ce conteaza pentru ei. Pentru ce sunt dispusi sa moara. Pentru ce sunt dispusi sa minta.
17. Cum spunea odata filosoful Jagger in viata nu primesti intotdeauna ce vrei.
18. Adevarul incepe cu o minciuna.

joi, 19 septembrie 2024

Campanii

Cică se fac campanii de sterilizare gratuită. Nu m-aș duce nici de m-ar plăti!

miercuri, 18 septembrie 2024

Ken Shimizu

Această fotografie a fost făcută în 1946. Ken Shimizu este în imagine. El are 35 de ani. Are doi copii. Shimizu nu fuge niciodată. Doarme până târziu. Mănâncă tot ce vrea. Bea chiar și bere în loc de apă. Mănâncă o mulțime de feluri diferite de mâncare în fiecare seară...
Ce face Shimizu pentru a obține un asemenea corp?
Shimizu nu are niciun secret... Shimizu este bărbatul care stă în colțul din stânga jos al imaginii... Cât despre bărbatul care stă în mijloc...
Nu știu cine este...

marți, 17 septembrie 2024

Cu iubire plecăm

Una dintre cea mai grea despartire este atunci cand iubim pe cineva dar in acelasi timp vedem ca este imposibil sa construim o relatie sanatoasa cu acea persoana. A ramane langa ea, inseamna a continua sa astepti schimbari care nu vor veni, inseamna sa toleram actiuni care ne  ranesc, acceptand efortul minim, pierzandu-ne, in incercarea de a nu o pierde. Știu ... plecarea ta te va durea enorm, dar va fi drumul catre vindecare. Daca ramai, vei continua sa deschizi rana si mai tare… Uneori alegem sa plecam, nu din lipsa de iubire fata de acea persoana, ci pt ca propria noastra iubire ne face sa invatam sa avem grija de noi si cu iubire plecam.



NICCOLO MACHIAVELLI



NICCOLO MACHIAVELLI, născut la 3 mai 1469, este amintit pentru cinismul și, să spunem pragmatic, valorile sale.
Acesta a fost un filosof, om politic și scriitor italian.
Lucrarea sa remarcabilă „Prințul”  cunoașterea lui despre natura umană nu poate fi negata. 

Aprecierile lui despre oameni:

1. În general, bărbații judecă mai mult după ochi decât după inteligență, întrucât toată lumea poate vedea, dar puțini înțeleg ceea ce văd.
2. Este un defect comun al bărbaților să nu-și facă griji pentru furtună în vremurile bune.
3. Un om care vrea să fie bun între atât de mulți care nu sunt, își va face propria ruină.
4. Bărbații îl jignesc pe cel pe care îl iubesc mai degrabă decât pe cel de care se tem.
6. Nu există nimic atât de greu de gestionat, atât de îndoielnic cu privire la succes, nici atât de nesigur ca oamenii conducători.
7. Înțelepciunea constă în a ști să distingem natura problemei și în a alege răul mai mic.
8. O armată de oi condusă de un leu este mai înfricoșătoare decât o armată de lei condusă de o oaie.
9.Politica nu are nicio legătură cu morala.
10.Bărbații sunt nerecunoscători, volubili, simulează ceea ce nu sunt și ascund ceea ce sunt.
11. Omul prudent nu regretă lucrurile pe care nu le poate schimba, ci se străduiește să le îmbunătățească pe cele pe care le poate.
12.Virtutea este ceea ce îl face pe om iubit și respectat de oameni, iar viclenia este ceea ce îl face pe om să fie temut și respectat.
13. Cel care tolerează dezordinea evită războiul, mai întâi vine dezordinea și apoi războiul.
14. Trebuie să fii vulpe pentru a recunoaște capcanele și un leu pentru a speria lupii.
15. Nu trebuie să te îndepărtezi de bine cât poți și trebuie să știi să intri în rău atunci când este necesar.

Despre dragoste, casatorie, fericire si viata



Într-o zi, Platon l-a întrebat pe Socrate ce este dragostea.
Socrate i-a răspuns: Du-te pe câmpul din apropiere şi adu-mi cel mai frumos spic de grâu pe care îl vei găsi, dar ţine cont că nu ai voie să faci decât o singură încercare. Platon l-a ascultat fără să crâcnească, şi s-a întors după o vreme fără a aduce nimic cu el.
Socrate l-a întrebat ce se întâmplase, iar Platon l-a lămurit: Atunci când am intrat în lanuri am zărit un spic înalt şi frumos, dar m-am gândit că poate voi găsi un altul şi mai maiestos, aşa că am mers mai departe. Am căutat în zadar după aceea, căci nu am aflat nici un alt spic asemenea celui dintâi, aşa că nu ţi-am mai adus vreunul.
Socrate i-a spus: Aceasta este dragostea.
Într-o altă zi, Platon l-a întrebat pe Socrate ce este căsătoria.
Socrate i-a zis: Mergi până la pădure şi taie-mi cel mai mândru şi mai chipeş brad, dar adu-ţi aminte că nu ai voie să faci decât un singur drum pentru asta. Platon a făcut întocmai şi a revenit după un timp cu un brad nu tocmai înalt şi nu foarte frumos, dar îndeajuns de arătos.
Socrate l-a întrebat de ce a ales tocmai acel pom, iar Platon i-a răspuns:
Am văzut nişte brazi foarte falnici în drumul meu prin pădure, dar mi-am amintit ce s-a întâmplat ultima dată, cu spicul de grâu, aşa că l-am ales pe acesta. Mi-a fost teamă că dacă nu îl iau cu mine mă voi întoarce din nou cu mâinile goale, deşi nu a fost chiar cel mai frumos brad pe care l-am zărit.
Socrate i-a spus: Aceasta este căsătoria.
Cu o altă ocazie, Platon l-a întrebat pe Socrate ce este fericirea.
De această dată, Socrate l-a îndrumat: Du-te pe malul râului şi culege cea mai frumoasă floare pe care o vei găsi, dar ţine seama că nu poţi să alegi decât o singură dată. Platon a făcut aşa cum i s-a cerut şi, la întoarcere, a povestit: Am văzut această floare lângă râu, am cules-o şi m-am gândit că este cea mai frumoasă dintre suratele ei. Deşi am zărit şi alte flori minunate, continui să cred că aceasta este fără egal.
Socrate i-a zis: Aceasta este fericirea.
Cu un alt prilej, Platon şi-a întrebat învăţătorul ce este viaţa.
Socrate i-a cerut să facă un nou drum în pădure şi să aducă de acolo cea mai frumoasă floare care îi va ieşi în cale. Platon a plecat de îndată, gata să îşi ducă la îndeplinire sarcina.
Au trecut trei zile, dar el nu şi-a mai făcut apariţia.
Socrate a mers şi el în pădure, să îşi caute ucenicul. În cele din urmă, l-a descoperit în mijlocul unei poiene. Socrate l-a întrebat dacă a descoperit preafrumoasa floare, iar Platon i-a arătat-o, răsărind din pământ chiar lângă el. Învăţătorul l-a întrebat de ce nu adusese floarea la casa sa, iar Platon i-a spus: Dacă făceam asta, s-ar fi veştejit curând. Chiar dacă nu o rup, ea va muri, mai devreme sau mai târziu. Aşa că am stat în preajma ei atunci când a înflorit, iar atunci când se va ofili voi căuta o alta, la fel de frumoasă. De fapt, acesta este a doua floare pe care am descoperit-o.
Socrate i-a spus: Ei bine, se pare că ştii deja adevărul despre viaţă.
𝘗𝘚: 𝘔𝘪-𝘢 𝘱𝘭ă𝘤𝘶𝘵 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵 𝘵𝘦𝘹𝘵 ș𝘪 𝘭-𝘢𝘮 𝘱𝘳𝘦𝘭𝘶𝘢𝘵… 𝘩𝘢𝘣𝘢𝘳 𝘯-𝘢𝘮 𝘥𝘢𝘤ă 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘰 𝘪𝘯𝘷𝘦𝘯ț𝘪𝘦 𝘢 𝘤𝘶𝘪𝘷𝘢 𝘥𝘦 𝘱𝘦 𝘴𝘰𝘤𝘪𝘢𝘭 𝘴𝘢𝘶 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘢𝘥𝘦𝘷ă𝘳𝘢𝘵 𝘤𝘢 𝘧𝘪𝘪𝘯𝘥 𝘢𝘵𝘳𝘪𝘣𝘶𝘪𝘵 𝘤𝘦𝘭𝘰𝘳 𝘥𝘰𝘪 𝘮𝘢𝘳𝘪 𝘧𝘪𝘭𝘰𝘻𝘰𝘧𝘪. 𝘋𝘢𝘳 𝘯𝘶 𝘤𝘳𝘦𝘥 𝘤ă 𝘮𝘢𝘪 𝘢𝘳𝘦 𝘪𝘮𝘱𝘰𝘳𝘵𝘢𝘯ță…

duminică, 15 septembrie 2024

Despre Micul Prinț

-- Micule Prinţ, poţi iubi un om aşa cum iubeşti o floare?
– Bineînţeles, oamenii sunt ca nişte flori ..🌺

  💚 Ce înseamnă a iubi?
 – Admiraţie, apreciere a prezenţei, dorinţă de a-i aduce bucurie, mulţumire,linişte, aventură …

 💌  – Avem nevoie de cuvinte în iubire?
 – Foarte puţin, foarte rar … sentimentele adevărate deşi invizibile, se văd totuşi …

 🤲  – Avem nevoie de a atinge în iubire?
 – Nu intenţionat, dar e frumos când se întâmplă aşa … accidental, parcă …

 👂 – E important să ascultăm în iubire?
 – Da, dar nu cuvintele în sinea lor. Ascultăm muzica… să aflăm de unde vin cuvintele.

🥰  – E nevoie de sacrificiu în iubire?
 – Când cu bucurie oferi tot ce ai şi tot ce eşti, se poate numi sacrificiu? Se numeşte dar. Dăruirea este implicită în iubire. Cât un bob dacă reţii pentru tine, la ce-ţi poate folosi?

 – Ştii să iubeşti frumos, Micule Prinţ!

✨🧚‍♂️✨

 – Se poate şi altfel? Cum iubesc oamenii?... 

 Oamenii vorbesc mult şi cer iubirii lor să se schimbe după ideile lor. Apoi se plictisesc de ea şi vor alta.
 – Ciudat că numesc asta iubire!
 – Cum ar trebui numită?
 – Nu ştiu, … nu am cuvinte prea multe …"

(Antoine de Saint-Exupéry in Micul Prinţ)

 

joi, 12 septembrie 2024

Ești pe Pământ

„Ești pe Pământ. Nu există leac pentru asta.”
                                      Samuel Beckett

 A fi pe Pământ înseamnă a experimenta suferință, dezamăgire și mortalitate, toate aspectele inevitabile ale vieții umane. 
Noțiunea de „fără vindecare” sugerează că nu există o soluție finală sau o scăpare din complexitatea existenței. 
Viața nu este o condiție care poate fi reparată sau perfecționată. În schimb, trebuie îndurată, cu tot haosul și incertitudinea ei. 
Acest lucru rezonează cu filosofia existențialistă, care presupune că viața este adesea absurdă, iar oamenii trebuie să-și creeze propriul sens în această absurditate.
Suntem cu toții aici, pe această planetă, supuși acelorași condiții fundamentale de existență. 
Deși este posibil să căutăm căi diferite și să urmărim obiective diferite, niciunul dintre noi nu poate scăpa de realitate
                                                             

marți, 10 septembrie 2024

Dialog între genii

Când Albert Einstein a mers la Hollywood în 1931, se spune că singura persoană pe care a vrut să o întâlnească a fost Charlie Chaplin.

Albert Einstein:
"Ceea ce admir cel mai mult la arta ta este universalitatea ta. Tu nu spui un cuvânt, totuși lumea te înțelege!"

Charlie Chaplin:
"Adevărat. Dar gloria ta este și mai mare! Lumea întreagă te admiră, deși nu înțeleg un cuvânt din ceea ce spui."

miercuri, 4 septembrie 2024

Comentarii

"Nu tăia coada la măgar in văzul oamenilor. Unii vor spune că este prea scurtă, ceilalți că este prea lungă." Proverb românesc

Nu mai bine își vede fiecare frumos de treabă lui?! Ah, ce boală am eu pe mâncătorii aceștia de răhățel... Nu îi mai satură Dumnezeu! Cu gura plină și ei tot mai vor.

Despre cel care muncește 12 ore pe zi: „Fără viață proprie.”
Despre cel care muncește 6 ore pe zi: „Nu va obține nimic în viață.”
Despre cel care nu muncește: „Nenorocit”.
Despre cel care locuiește cu părinții: „Întreținut”.
Despre cel care are 2 locuri de muncă: „De ce are nevoie de atâtea?!”.
Despre antreprenor: „Exploatează!”.
Despre angajat: „Este folosit!”.
Despre chiriaș: „Își termină banii”.
Despre cel cu propria casă: „Nu va termina niciodată de plătit.”
Despre cel cu mașină nouă: „Ridicol, să-și
ia o casă.”
N-ai mașină: „Ridicol, cumpără-ți una!”.
Dacă călătorești: „Pierzi timpul!”
Dacă nu călătorești: „Nu te bucuri de viață.”
Stai acasă: „Ești deprimat, plictisit.”
Ieși în fiecare weekend: „Viața ta e goală, doar aparențe.”
Postezi o fotografie: „Îți place să atragi atenția.”
Nu postez nimic: „Cu siguranță ascunzi ceva.”
Singur: „Nimeni nu te vrea.”
Într-o relație: „Să vedem cât durează”.
Gras: „Tipul ăsta are probleme de sănătate”.
Slab: „Tipul ăsta are probleme de sănătate”.
Ai tatuaje: „Ești un golan.”
Nu ai tatuaje: „Nu ai trăit.”
Ești căsătorit: „Cine te-a pus să faci asta?”
Necăsătorit: „Nu ești căsătorit încă?!”
Ai copii: „Câți vrei să ai? Ei îți iau totul, sunt responsabilitate”.
Nu ai copii: „Când faci unul?”
Aceasta este societatea noastră și în special internetul și rețelele sociale.
Oamenii vor avea întotdeauna ceva de comentat.
De aceea, atâta timp cât ești bine cu tine, restul nu contează!

CUM FEMEIA PROASTĂ DISTRUGE CASA?




Crizele și problemele din căsnicie nu sunt întotdeauna vina exclusivă a bărbatului, există și femei cărora nu le pasă, nu prețuiesc, nu respectă și care, de asemenea, trădează, la fel cum există multe care creează ele însele un mediu ostil, insuportabil, în care totul devine un câmp de luptă.
Prin urmare, la fel cum am împărtășit reflecția „Cum își distruge familia femeia neînțeleaptă”. Acum aceasta se adresează acelor femei care există cu adevărat și care, de asemenea, distrug încetul cu încetul cu propriile mâini căsnicia și familia lor.
Și cum o fac ele?
- CU CUVINTELE EI.
Când o femeie are numai cuvinte negative, distructive pentru soțul ei, chiar și pentru copiii ei, și trăiește comparându-și soțul cu alți bărbați și tăindu-i aripile, descurajându-l, criticându-l și punându-l mereu într-o lumină proastă, când cu cuvintele ei viclenia și capacitatea ei de a influența vrea să domine astfel încât soțul ei să facă lucrurile pe care le vrea ea, în felul ei și așa cum le dictează ea.
- CU GROSOLĂNIA EI.
Atunci când o femeie nu apreciază și nu prețuiește ceea ce este la îndemâna soțului ei din punct de vedere financiar, îl critică, îl face să se simtă prost, îl face să creadă că ei îi era mai bine înainte de a se căsători cu el, disprețuiește ceea ce îi poate oferi cu sacrificii și ceea ce poate contribui la gospodărie și, în ciuda eforturilor sale, nu învață să fie mulțumită, În schimb, ea trăiește pentru a-i semnala greșelile, pentru a se plânge și a se certa din orice și din nimic și îi arată prin atitudinea ei că, orice ar face, nimic nu este de ajuns, îl tratează urât, în fiecare ceartă țipă la el și nu vede niciodată partea ei pentru a îndrepta lucrurile.
- CU LIPSA EI DE AFECȚIUNE.
Atunci când o femeie are mult mai multă empatie pentru mama, tatăl, frații, verii și rudele sau prietenii ei, are grijă de ei și se ocupă de ei cu mult entuziasm, îi pasă mai mult și este mereu acolo pentru a-i îmbrățișa, face un efort pentru a-i face fericiți și pentru a-i mulțumi; dar față de soțul ei nu arată niciun act de afecțiune, nu îl îmbrățișează, nu îl onorează și nu se ocupă de el, pentru că îl privește de sus, dacă soțul ei o caută, ea îl respinge mereu și mereu și folosește sexul ca metodă de șantaj, după bunul ei plac.
-CU FISURILE EI.
Există, de asemenea, femei explozive, cu temperament rău, cu gelozie impulsivă și nesănătoasă și dorință incontrolabilă de posesie și manipulare cu soțul ei, femei care cheltuiesc bani pe lucruri inutile și în loc să-și ajute soțul financiar să progreseze, îl scufundă în datorii fără sens dorind să trăiască din aparențe, nu permit nimănui să le spună nimic, strigă, insultă, maltratează și denigrează și rănesc soțul ei, acționând din impuls și fără a putea controla emoția de moment, trec factura pentru situații din trecutul lor; adică pentru greșeli grave dintr-o relație toxică anterioară sau pentru evenimente traumatice, răni deschise, în care soțul nu are nicio legătură sau poate cicatrici care i-au afectat mult inima.
-CU MÂNDRIA ȘI EGOISMUL EI.
Deși este posibil ca unele femei să nu creadă acest lucru, deoarece este mai frecvent la bărbați, adevărul este că există și femei mândre și egoiste, care nu recunosc niciodată că și ele pot avea greșeli și eșecuri, care doar cer și subliniază că cel care ar trebui să se schimbe este soțul lor, iar ele însele cred că sunt mai mult decât bine și că nu au nimic de schimbat, vor doar să primească atenție și îngrijire și să le fie satisfăcute nevoile, dar nu sunt dispuse să se sacrifice, să lupte, să se străduiască și să muncească ele însele pentru bunăstarea căsniciei lor, femeile care îi interzic soțului să-și viziteze părinții sau să-i ajute cu bani, sunt cele care, chiar știind că soțul ei a avut copii, înainte de a o cunoaște, îi interzic să-i vadă sau să-și îndeplinească responsabilitatea de tată față de ei.
O căsnicie stabilă are nevoie de un bărbat înțelept care învață să-și iubească, să-și respecte și să-și îngrijească soția; Dar este la fel de important ca femeia să fie înțeleaptă, să fie un ajutor care este dispus să își asume cu cea mai bună atitudine că se poate îmbunătăți ca soție și să caute în mod constant să își ajute și să își susțină soțul, să umple casa cu cuvinte de afirmare, să creadă în el, să se bucure și să îi sărbătorească realizările chiar dacă sunt mici, să aibă în mânecă sfatul potrivit, să aibă grijă de portofelul soțului și să se acomodeze întotdeauna cu bugetul său, să se roage mai mult pentru el și să îl critice mai puțin și să îi spună în mod regulat: „Ești cel mai bun om cu care Dumnezeu m-ar putea binecuvânta” și dacă ea consideră că el nu merită aceste cuvinte, atunci... De ce s-a măritat cu el?
Să înțelegem, o căsnicie aparține celor doi și există cazuri în care nu întotdeauna bărbatul este de vină pentru faptul că totul este greșit, există cazuri în care femeia este responsabilă pentru faptul că mariajul nu funcționează, așa cum am mai spus, ambii trebuie să muncească, ambii trebuie să se schimbe și să se străduiască să fie un soț mai bun pentru partenerul lor, suntem o pagină integrală, dar această publicație se adresează femeii care vrea să fie mai înțeleaptă și să evite aceste defecte, care vrea să se schimbe și să fie acel ajutor ideal, o femeie virtuoasă și înțeleaptă care își construiește casa și creează o atmosferă de iubire.
În cele din urmă reiterăm:
Căsătoria are nevoie de doi oameni angajați față de Dumnezeu și angajați unul față de celălalt într-un legământ de iubire reciprocă, respect și loialitate.
Uneori, o femeie a fost foarte înțeleaptă cu un bărbat prost, neînțelept, care și-a distrus, rănit și trădat doar soția și ca urmare are o femeie care face toate cele de mai sus.
Dar pentru alte cazuri în care tu, ca femeie, trebuie să fii mai înțeleaptă, dacă ceva îți poate fi de folos ca soție în căsnicia ta, ia doar ceea ce este bun, ceea ce poți aplica relației tale și aruncă ceea ce nu ți se potrivește în nicio măsură.
- Marian Rojas Estapé (medic psihiatru)

Gradele de iubire

Alejandro Jodorowsky afirmă că, la fel cum există grade de conștiință, există și grade de iubire și identifică șapte grade. În ce clasă ești?

1. - Iubirea materială 
Primul grad este materialul, cea mai simplă iubire, stă la baza oricărei relații. Acolo unde compania este esentiala, traiesc insotindu-se reciproc chiar daca nu fac lucruri impreuna.
Se refera la nevoia de a te simti iubit, nu de a te simti singur.
Oamenii se nasc pentru a fi însoțiți, avem nevoie de altul pentru a supraviețui. Pentru mine acest nivel de iubire este prezenta pe toate planurile, prieteni, familie și cupluri.

2. - Amor sexual
Se refera la relatiile sexuale ale cuplului, ceva fundamental, dar daca este doar  atat devine dezastru.
Dragostea este cea care unește la un prim moment. Chimia corpurilor pe care le atrag, insa ceea ce este mai grav, nu este suficientă pentru a menține o relație armonioasă pentru o lungă perioadă de timp.

3. - Dragoste emoțională
Această dragoste le îmbogățește pe cele două anterioare: materiala și sexuala. Există un schimb de emoții între cuplu. Acum e sex cu dragoste, dar dacă rămânem aici apar gelozia, furia, susceptibilitatea excesivă, ofensa și toată "mizeria emoțională negativă".
Funcționează invers ca dragostea sexuală, poate fi simțită și de familie și prieteni.

4. - Amor mental
In acest grad conexiunea este cu gandul celuilalt, modul lui de gandire este acceptat cu afectiune, dorinta, nevoie... înțelegerea mentală este atinsă. Dar nu este vorba despre repetarea ideilor celuilalt ca un papagal pentru că în acest caz ne vom confrunta cu o invazie și o dominație. Accept că este diferit și apreciez asta.

5. - Iubire conştientă
Este în esență un dezvoltator al valorilor celuilalt. În dragostea conștientă lucrăm pentru ca celălalt să se dezvolte: la nivel economic, sexual, emoțional sau mental. Este marele respect unul față de celălalt, acolo unde nu împiedicăm dezvoltarea lor.
Când realizăm că cele patru centre ale noastre se bucură de sănătate, vezi că întâlnirea cu partenerul nu este întâmplătoare, există un scop, o misiune. Cuplul lasă o urmă în lume.

6. - Amor cosmico
Acesta exista intr-un grad mic , este o iubire care contribuie la dezvoltarea și mântuirea lumii. Cuplul este într-o misiune de salvare. Când se întâlnesc și decid să fie împreună se întreabă "care va fi munca noastră comună?" ".

7. - Iubire divină
Este cuplul pentru eternitate. Evadează din dimensiunea umană... este iubire eternă, nu până când moartea ne va despărți ci, chiar dacă moartea ne va despărți.

Alexander Jodorowsky

luni, 2 septembrie 2024

La 15 septembrie ne trimiteau părinții la școală

"Parcă altfel venea toamna în urmă cu 30-40 ani. Mai pe îndelete, mai așezat.
La 15 septembrie ne trimiteau părinții la școală. Mergeam în uniformă. Nu era încă de haine groase. Însă după două săptămâni rugineau frunzele, iar diminețile deveneau cețoase și reci.
În dulcele târg moldovenesc în care mi-am petrecut copilăria și adolescența, simțeam anotimpurile ca pe ceva viu.
Nu se schimba ora de vară/ora de iarnă. La 10,30 seara...cel târziu 11, eram la culcare. Parcă și orașul începea să doarmă.
Pe la jumătate de octombrie se făcea târg de ziua recoltei. Era ultima strigare de adunat cele pentru iarnă la beci.
Mormane... gogonele, vinete, cartofi, varză pentru murat.
Apoi, prin noiembrie  incepeau dimineți cu bruma groasă. Adăstau fire albe de condens înghețat pe frunzele sau pe bordurile neatinse de soare uneori până târziu la amiază.
Când începea postul Crăciunului, se punea de ploaie măruntă. Zile mocănești.
Picuri din ăia despre care nu poți zice dacă sunt apă sau ceață densă. Primeneau parcă aerul de toate cele ale anotimpurilor trecute. În aer se simțea fum de vreascuri arse de gospodarii care își faceau curățenie prin curți. 
Și deodată , peste picurii ăia cât lacrima de furnică, se cobora de nu stii unde coada crivățului. Se adunau fuior în ace de gheață și repejor fulgi subțiri se lipeau de geam. Povestea asta de la toamnă la iarnă dura cam trei luni. Parcă era altfel altădată!"
Titi Dincă

Pe vremea mea



Pe vremea mea, ori de cîte ori era nevoie, i se spunea „prostului” în față, direct și fără vreo jenă, că e prost. Cu temei, eventual argumentat, ca să înțeleagă, nu aiurea, doar de dragu` de a i se zice „prost”.
Și tot eventual, cu efort, cu muncă, în timp și cu bunăvoința „prostului”, unii, niște suflete caritabile, niște benevoli mîntuitori ai neamului ăsta prost, încercau a-l face mai „deștept”.
Iar dacă nu se reușea asta cu nici un chip, măcar el, „prostul”, poate, zic poate!, reușea să-și înțeleagă locul în societate și să-l accepte, fără probleme de negare a inferiorității, exprimate prin furioase accese de „superioritate”.
Poate așa învăța să nu facă el pe deșteptul doar ca să se afle-n treabă și nici să nu-l facă pe altul „prost” fără temei. Dar poate recunoscînd totuși, chiar și în „prostia” lui, superioritatea sau inferioritatea altora.
Și poate chiar încercînd să-i ajute pe cei mai „proști” decît el fără să-i judece și disprețuiască.
Și d`aia, pe vremea mea, erau mai puțini „proști”. Pentru că mulți își doreau, și uneori chiar reușeau, să fie puțin, cît de puțin!, mai „deștepți”.

Pe vremea mea „nesimțitul” era instant „cîrpit” peste „bot”. Pentru faptă sau vorbă. Și nu doar o dată, ci în mod repetat, ori de cîte ori era nevoie.
Așa unii dintre noi am învățat să facem ce trebuie și cînd trebuie. Și să vorbim doar cînd trebuie, ce trebuie și atunci cînd chiar avem ceva de spus.
Iar cu timpul, se pare că nevoia de „cîrpeală” a devenit din ce în ce mai mică și, probabil datorită unei „cîrpeli” eficiente transmisă genetic, ajunsesem să urîm instinctiv „nesimțirea”.
Și d`aia, pe vremea mea, unii aveau bun simț încă de mici, n-aveau nevoie de „cîrpeală”.

Pe vremea mea nu prea făceam mofturi. Oricum nu prea aveam de unde alege și nu prea cîștigam nimic făcînd nazuri, ba din contră, în cele mai multe cazuri chiar pierdeam.
Așa am învățat că „viața” și „lumea” sunt cum vor ele și că ne este mai bine dacă acceptăm asta, luînd totul așa cum este, nu după cum am vrea noi să fie.
Și uneori, da` rar!, mai e și după cum încercăm și reușim să „ne așternem” singuri lumea din viața noastră, uneori mai bine, uneori mai rău.
Așa că, dacă am înțeles asta, n-am avut ce face decît să încercăm să extragem „fericirea” din orice lucru simplu, mic sau mare, obținut cu sau fără prea mult efort, sau chiar primit `geaba, pe care viața și lumea l-au scos în calea noastră.
Și d`aia, pe vremea mea, poate nu eram chiar „fericiți”, dar nici depresivi nu eram.

Pe vremea mea...
Pe vremea mea îi mai lăsam și pe alții să mai vorbească dacă aveau ceva de spus, uneori cu folos, uneori fără, și ascultam nu doar auzind spusele vorbitorului, ci chiar încercînd să înțelegem ce auzim.
Bine, mai sunt și d-ăia care fac de obicei numai zgomot, nu muzică... vorba postului radio, da` asta e!
Și d`aia, acum, o să vă las și io pe voi să vorbiți, care cum vreți, care cum puteți.

Și chiar de-o fi fără folos vorbăria io nu mă supăr, că nici la ce-am zis io nu trag mari speranțe c-ar folosi cuiva.
Da` vorba poietului antic și de demult celebru, care într-un moment de maximă, supremă și profundă inspirație își pune un personaj să zică, citez, două puncte, de la capăt, cu ghilimele și liniuță de dialog:
„ - Dacă vorbă nu e, nimic nu e.”
Mda, așa o fi, ba chiar mai mult ca sigur.
Deși, un alt personaj, tot din mintea lui, a anticului celebru poiet, dar din altă carte și se pare că nu la fel de poiet, se zice că i-ar fi răspuns:
„- Bă, vezi că ești prost?!” 

P.S. - A, că uitam, acesta este un pamflet, sau cam așa ceva, avertizare care trebuie musai făcută, doar pentru că aici se pare că nu-i valabilă treaba aia cu scopu` ăla inoceeeent și noooobil care scuză... ce e de scuzat.

Deci ar trebui să fie la mintea claponului că orice posibilă asemănare cu eventualii „proști”, „nesimțiți” și „nefericiți” care printr-un nefiresc absurd s-ar găsi rătăciți p-aci , este una oarecum fals „nefericită”, pur „prostesc” întîmplătoare și relativ involuntar ”nesimțită”.
Sau oricum mai vreți să-i ziceți voi, numa` s-o scuzați.
Pe ea, pe asemănare s-o scuzați, că-n mine puteți da și cu pietre, am șoriciu` gros.
Da` totuși aveți grijă, că mai ricoșează vreo piatra și nu se știe..

Preluare Anca Nituica