Opinii

miercuri, 27 aprilie 2022

Oarecum Eu

 

” Dacă dragoste nu e, nimic nu e ”. 
Asta așa, în loc de bună seara, în speranța că fiecare dintre noi ar putea avea un moment de corectitudine și de luciditate, spre a rememora exact ceea ce... nu a făcut, nu ceea ce a făcut, atunci când o dragoste muribundă s-a agățat cu ghearele de sufletul în care părea să existe reciprocitatea sperată îndelung, ba chiar cerșită. Iar acel nimic de mai sus, credeți-mă că e cel mai plin nimic din lume, pentru că e un nimic care include tot.
Apoi, se mai spune și că indiferența ucide. Eu vă garantez că, atunci când apare, nici nu mai are ce să ucidă. A te pune mai presus de celălalt îți oferă, din păcate, deschiderea minții partenerului, care începe să-și pună întrebări inerente unei asemenea situații. Tratat cu indiferență, își oferă singur și răspunsurile. Unele, confirmate.
Luni și luni de zile, bărbatul îi aducea flori. Apoi se așezau la cafea și, la un moment dat, el întreba:”Unde sunt florile?”(cele pe care le tot aducea), iar ea răspundea, ca de obicei, cu o întrebare:”Pentru ce?”. ”Ca să le pun apă”. Tot el le punea și apă. Ca să supraviețuiască. Și florile.
Într-o dimineață, după cel el venise, ca de obicei, băuseră cafeaua, apoi își văzuseră fiecare de ale lui, spre sfârșitul zilei, ea îi telefonă și îl întrebă:”Unde sunt florile?”
Dar, dacă ești mereu ajutat, înveți să răspunzi. Așa că, pentru prima dată, bărbatul răspunse și el cu o întrebare. 
Cu aceeași:
” Pentru ce ? ”

(Alexandru Mogoșeanu) 

miercuri, 20 aprilie 2022

Noul magazin Smyk s-a deschis la Electroputere Mall

Indiferent de vârstă cu toţi am fost şi suntem fascinaţi de jucării. Nu exista adult care în anumite momente ale vieţii sale să nu îşi fi dorit să primească un cadou şi acest cadou să fie o o jucărie sau un obiect de îmbrăcăminte.

În anii copilăriei mele cel mai frumos "cadou de iepuraş" era un obiect de îmbrăcăminte nou cu care te îmbrăcai în ziua de Paşte.

De curând în incinta Electroputere Parc Mall, Calea Bucureşti. 78 C-D, Craiova 200440 s-a deschis magazinul SMYK All For Kids Craiova magazin care continuă tradiţia de a dărui şi de a ne înnoi de Paşte.


În perioada 11-25 aprilie magazinele SMYK vă aşteaptă cu reduceri de până la 50% la haine și încălțăminte pentru copii, jocuri și jucării, seturi LEGO, biciclete, trotinete și alte jucării de exterior.


SMYK All for Kids este brandul polonez lider de piață, iconic. copii, cu o experienţă de peste 40 de ani în retail. Pe piața românească este prezent din anul 2009 și operează un lanț de 25 de magazine în 18 orașe.



Astfel, în perioada 11-25 aprilie, SMYK vă aşteaptă cu reduceri de până la 50% la haine și încălțăminte pentru copii și multe alte surprize.


Vă aşteptam!







luni, 18 aprilie 2022

Despre degustarea cu vinurile Budureasca si brânzeturi Delaco la Trattoria Il Calcio


Viile Budureasca – au rădăcini adânci în istoria și cultura vinului, acest loc situat în podgoria Dealu Mare are o tradiție deosebit de bogată în vinificație, încă din vremea dacilor sau chiar a tracilor.

Încă din antichitate exista mărturii scrise despre vinurile de calitate produse în această regiune, vinuri  căutate de către atâţia războinici care au cotropit aceste teritorii.

În prezent vinurile Budureasca sunt foarte cunoscute în toată lumea fiind deţinătoare a peste 250 de premii câştigate la concursurile de profil.

Produsele de calitate premium se produc din soiuri romaneşti cum ar fi Fetească Neagră, Feteasca Regală, Tămâioasa Românească sau Busuioacă de Bohotin sau internaţionale cum ar fi: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sauvignon Blanc.

Degustarea cu numărul 42 a fost organizată ca de obicei de către Asociaţia Bloggerilor Olteni şi DictionarCulinar.ro.

Gazda evenimentului a fost Tratoria Il Calcio un loc primitor amplasat într-o casă monumentala situată lângă laboratorul Synevo de pe strada Alexandru Macedonski.



Aici puteti servi o serie de preparate gustoase:



Narcis Neagoe prietenul nostru vechi şi binecunoscut degustătorilor a fost responsabil cu prezentarea vinurilor.

Daniel Botea ea de la ASBO s-a ocupat de prezentarea brânzeturilor şi a asocierilor acestora cu vinurile aduse.

Asocierile culinare de la degustare au fost cele de mai jos:

Premium Chardonnay + Havarti Castello

Premium Fume + Emmentaler Delaco

Premium Busuioaca de Bohotin + Caşcaval Sofia Delaco

Premium Feteasca Neagră + Gorgonzola Delaco D'Exceptie

Chiar dacă sunt mare iubitor al vinurilor roşii am preferat a doua combinaţie din cauză că m-a impresionat aroma vinului Fume.

Acest vin cu o concentraţie alcoolică de 13,5 % vol. Este produs din struguri Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Pinot Gris.

Numele de Fume aminteşte de lemnul afumat al baricului de stejar în care o parte din vin a fost lăsat să fermenteze până la atingerea maturităţii depline.

Când spui Fume automat de gândeşti la soiul Sauvignon Blanc. Acest soi este produs de secole în regiunea Pouilly-Fumé din Franța.

Maturarea soiului respectiv se face în butoaie de stejar arse pe interior, de unde și denumirea termenului (“afumat”).

Prăjirea lemnului introduce note de vanilie, scorțișoară, cuișoare – în general condimente dulci. De asemenea, baricul intensifică culoarea vinului și post gustului printr-un plus de onctuozitate. Ca notă finală, acesta ajută la longevitatea vinurilor albe baricate care devin mult mai bune și mai echilibrate după câțiva ani în sticlă.

Acest vin elegant are arome dominate de fructe tropicale, pere coapte şi vanilie de Madagascar.

Fumé-ul este unul dintre cele mai râvnite vinuri ale Cramei Budureasca şi unul din vinurile romaneşti cu cele mai multe medalii cucerite de-a lungul anilor la marile competiţii internaţionale.

Vinul se serveşte la o temperatură de 10-12 grade Celsius şi se poate asocia cu pui, paste cu sos alb sau fructe de mare.

Brânza asociată este originară din valea Emmental din Elveţia; această brânză se obţine din lapte de vacă pasteurizat. Emmentaler este considerată una din felurile de brânză cel mai greu de obţinut datorită procesului de măturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului şi a găurilor specifice din structură.

Este o brânză tare produsă din lapte de vacă pasteurizat având un gust dulceag şi uşor acid cu o aromă fructată, cu nuanţe de nucă.

Bacteria Propionibacterium freudenreichii se găseşte în Emmentaler şi este responsabilă şi cu gustul deosebit pe care acesta îl are.

Cu cât găurile din brânză sunt mai mari cu atât mirosul este mai puternic şi deci concentraţia mare de bacterie are rol de antibiotic.

În brânzeturi se găseşte o combinaţie perfectă de calciu, proteine şi vitamine şi minerale (zinc, vitamina A, riboflavină, B12). Asocierea poate fi făcută cu câteva nuci sau felii de fructe, sau un pahar de vin.

Aş caracteriza pe scurt vinul, brânză şi asocierea celor două astfel: rafinament, complexitate, satisfacţie.

A urmat tragerea la sorţi a câştigătorilor şi fotografia de grup a participanţilor.

Fără îndoială vinurile de la aceasta podgorie îşi merita renumele şi premiile dobândite aşa încât locul acestora este binevenit pe mesele noastre la orice ocazie şi masa în condiţiile în care şi preţul acestora este acceptabil pentru o mare parte a românilor.




vineri, 15 aprilie 2022

O formă de economisire sigură si profitabilă

Sunt salariat de peste 30 de ani şi în acest interval de timp am încercat diverse forme de economisire: la CAR-uri, bănci, fonduri mutuale, în valută, asigurări, scheme piramidale, în aur şi în alte forme existente după perioada tulbure a anilor 90.

De-a lungul timpului am asistat la falimente răsunătoare ale unor bănci de prestigiu cum ar fi Bancorex, Banca Turco-Română sau privatizări şi garantări mai mult sau mai puţin dubioase din care mulţi dintre oamenii actuali de succes sau rudele lor au făcut bani despre care nu întreabă nimeni acum.

Aş aminti Fondul Naţional de Investiţii, Caritas sau SAFI, toate aceste fenomene existente în anii de după revoluţie au îmbogăţit sau sărăcit multe persoane din România.

Dacă mă întrebaţi pe mine şi vreţi o părere personală legată de progresul unor cetăţeni romani consider că fenomenul Caritas a ajutat la dezvoltarea unor anumite zone ale ţării concentrând mari sume de bani, adică de opt ori suma depusă într-un interval foarte scurt de timp de oameni din toată ţara în mâinile unui număr limitat de oameni.

Celelalte scheme piramidale care au funcţionat după acelaşi model au rezistat mult mai puţin din cauză că fenomenul Caritas a topit rapid economiile populaţiei.

Eu personal nu am avut încredere în acest fenomen însă am investit în fondurile mutuale existente la vremea respectivă din care am câştigat nesperat de mult.

În acelaşi timp am avut şi depozite bancare sau fonduri la CAR de unde am reuşit să fac diverse împrumuturi avantajoase pentru a îmi rezolva o multitudine de probleme care apar în momentul în care te căsătoreşti şi îţi întemeiezi o familie.

Fără a mă pretinde expert financiar am studiat oferta unei instituţii care promovează economisirea din Craiova şi anume: Casa de Ajutor Reciproc Top Invest din Craiova.

Principiul de funcționare al CAR-urilor constă în a împrumuta contribuţia membrilor CAR către membrii CAR. Însă o parte dintre banii proveniţi din contribuţii vor fi mereu la dispoziția celor care doresc să efectueze retrageri. Pentru a garanta că aceste fonduri sociale rămân sigure chiar și în cazul în care o casă de ajutor reciproc intră în dificultate, funcționează fondul de garantare.

Acest fond este important pentru a menține încrederea în sistemul CAR-urilor. Fondurile garantate îi încurajează pe membri să își mențină economiile și să nu le retragă simultan chiar și în perioade caracterizate de tensiuni sociale.

C.A.R. Top Invest este în slujba membrilor din anul 2019. În urma fuziunii prin absorbție a CAR Credit Capital, Top Invest are peste 620 de membri activi şi peste nouă milioane lei active, având sediul în municipiul Craiova.

La 31.01.2022, C.A.R. Top Invest Craiova avea de încasat în următorii șase ani împrumuturi în valoare de 9.601.784 lei. Pentru aceste împrumuturi au garantat un număr de 1.076 persoane, cu veniturile și bunurile prezente și viitoare.

Pot fi membri CAR Top Invest din Craiova:

Salariaţi din orice domeniu de activitate,

Alte persoane care obţin venituri din pensii,

Persoane fără deosebire de naţionalitate, sex, vârstă, convingeri politice sau religioase.

Pot fi membri ai Casei de Ajutor Reciproc persoane fizice cu vârsta minimă de 18 ani, cu îndeplinirea condiţiilor prevăzute în paragraful anterior.

În general un membru al unei Case de Ajutor Reciproc are următoarele beneficii:

Posibilitatea de a economisi sume de bani prin constituirea şi consolidarea unui fond social personal, pentru care va primi o dobândă;


Dreptul de a accesa un împrumut

C.A.R. TOP INVEST vă oferă o dobândă începând cu 01.11.2021 de 7,3 %, pe an, cu capitalizare. (7,5 % cu capitalizare inclusă!)

Economiile sunt garantate de către Fondul de Garantare al Caselor de Ajutor Reciproc.

Multe din informaţiile necesare în vederea înscrierii la acest CAR le puteţi găsi pe site-ul acestora.

Evident că lovindu-mă de felurite experienţe neplăcute de-a lungul timpului legate de formele de economisire amintite la început am adresat câteva întrebări conducerii CAR la care am primit foarte repede şi răspunsuri:

1. Un client care are un împrumut la CAR Top Invest doreşte să refinanţeze acest împrumut printr-un credit la o bancă. Cum îl convingeţi să nu facă acest lucru?

R: Dacă oferta băncii respective este mai bună decât oferta noastră, nu încercăm deloc să-l convingem. Dimpotrivă. Analizăm permanent ofertele bancilor comerciale, ale IFN-urilor și CAR-urilor concurente și încercăm să oferim membrilor noștri cele mai bune soluții, astfel încât să refinanțeze creditul la noi. Faptul că avem un singur element de cost, dobânda, că nu avem niciun fel de comisioane, că documentația unui împrumut este simplă, face ca oferta noastra să fie luată în primul rând în calcul, apoi persoana respectivă se interesează și de alte optiuni. Un membru CAR trebuie să beneficieze de cea mai bună ofertă de pe piață, chiar dacă aceasta nu este a noastră.

2. Ce argumente aveţi dacă în contextul războiului din Ucraina membrii Car Top Invest doresc să îşi retragă depozitele şi vă puteţi confrunta cu o lipsă de lichidităţi? Depozitele sunt cesionate către o altă instituţie financiară sau firma de asigurări?

R: Avem soluții pentru orice situație de criză. Nu ne-am confruntat cu retrageri de fond social. Am constatat că valoarea sumelor economisite a crescut mai mult de la începerea războiului din Ucraina, raportat la perioada anterioara. Dar, dacă ar exista o potențială situație, avem oricând la dispoziție posibilitatea accesării unui credit din Rezerva Mutuală de Intrajutorare de la Fondul de Garantare al CAR. ”Depozitele CAR” așa cum sunt cunoscute pe piață, nu sunt cesionate catre alte entitați. Lichiditatea de care dispunem și sprijinul financiar pe care-l primim de la structurile asociative de control și supraveghere a activitații, ne permit să facem față oricăror retrageri de fond social.

3. Cum evitaţi fluctuaţia clienţilor care aleg să îşi mute economiile la alte bănci, CAR, alte forme de economisire etc?

R: Nu există o astfel de fluctuație a membrilor. În primul rând pentru că dobânda oferită la economii e cea mai mare de pe piață. De ce ar transfera un membru CAR Top Invest Craiova, fondul social la care primește o dobândă neimpozabilă de 7,5 % pe an cu capitalizare inclusă, la o bancă comercială unde ar avea o dobândă medie bancară la depozite de 3,5 % pe an? Economiile beneficiază la CAR de garantare integrală. La bancă dobânda este impozitată de stat, iar banca îi ia și un comision. Oferim, după cercetările noastre, cea mai mare dobândă la fondurile sociale dintre toate casele de ajutor reciproc din Oltenia. Membrilor CAR le sunt prezentate permanent extrasele cu sumele nete caștigate, fiecare întelege unde are cel mai bun randament. Beneficiem în schimb de aportul unor persoane care își retrag banii din depozitele bancare și constituie fonduri sociale. Oricând o persoană poate compara oferta noastră https://casadeajutorreciproc.ro/economisire-car cu oricare comparatoare de depozite bancare de pe piață.

Concluzia bună sau rea este că fiecare dintre noi trebuie să economisească. Motivele pentru care facem acest lucru sunt diverse iar instituţia unde vom face investiţia depinde de la om la om.

Analizând toate ofertele existente pe piaţă la această oră putem concluziona fără a greşi că investiţia la CAR Top Invest Craiova este o investiţie bună.

Date de contact CAR Top Invest:

Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 19, Bl. 97A, Sc. E, parter, Craiova, Dolj

TELEFON

  • 0351. 44.55.33,
  • 0351.44.44.00,
  • 0774.55.07.68,
  • 0774.92.23.54

E-mail:  
office@casadeajutorreciproc.ro

  • Luni-Vineri: 9 AM – 17:00 PM
  • SÂMBĂTĂ - DUMINICĂ: Închis

Economisire cu folos!












joi, 7 aprilie 2022

Invitaţie la teatru: Paso Doble la Craiova


Chiar dacă nu este ceva nou, toată lumea a auzit la un moment dat despre bullying sau a avut de-a face cu un asemenea comportament.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire.Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Fenomenul bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie, în cartiere, în biserică, în mass-media, chiar între țări etc. Se creează astfel o stare de conflict, care nu poate fi depășită decât dacă se conștientizează existența fenomenului.



Paso Doble este o piesa de teatru scrisa de Cristi Nedelcu in care Amalia – studentă la psihologie – realizează un studiu despre persoanele cu tendințe suicidare. În cursul acestui studiu, are o întâlnire cu Lucia – o tânără internată într-un sanatoriu psihiatric în urma unei tentitative de sinucidere cauzată de faptul că fusese victima unei campanii de bullying. Întâlnirea dintre cele două este un prilej ca fiecare să își pună întrebări despre propria viață, despre relațiile cu părinții, despre societate și despre sensul existenței.


Subiectul piesei este unul îndrăzneţ, puţin explorat în România ţară care este pe locul I în Europa la numărul de elevi cu vârsta între 11 și 15 ani care agresează alți colegi. Aproape jumătate dintre copiii din România – 46% – au fost la un moment sau altul victime ale bullying-ului, 53% dintre aceștia fiind fete și 47% băieți.

În România există un număr foarte mic de specialiști în domeniul bullying-ului și foarte puține programe de prevenire și stopare a acestui fenomen. 

Autorul piesei este scriitor, jurnalist și blogger. A debutat în revista Dilema în 1992 și a publicat în numeroase reviste literare, în paralel cu activitatea din presa scrisă, TV și radio. A debutat editorial în 2006 cu volumul bilingv ”Însemnări despre Shakespeare/ Essays on Shakespeare”, lansat la Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova. A publicat mai multe volume de teatru, eseuri și proză. Ultimul vomul apărut -  ”Cimitirul trandafirilor” la editura Litera, în cadrul colecției ”Biblioteca de Proză Contemporană”. Din 2010 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar din 2018 membru PEN Club.

Regizorul spectacolului este Constantin Florescu; acesta a absolvit Academia de Teatru și Film din Bucureşti, secția actorie, clasa profesorilor Olga Tudorache și Adrian Pintea.  A jucat în lung metraje romaneşti și străine:, Undeva în est’’, Le derniere plan’’, Prin cenușa imperiului’’, Modigliani’’, One Point O’’, Călătoria lui Gruber’’, The Wind în the Willows’’, The Armistice’’, Space race’’, Amelia’’ etc., în seriale de televiziune:, La urgență’’, Burlacii’’,” Mangalița”. Predă actoria la Universitatea Hyperion.

Din distributia spectacolului fac parte:

Oana Marcu – actriță (LUCIA)

A absolvit în 2015 Facultatea de Teatru din cadrul UBB Cluj și în 2017 masterul la UNATC București. A jucat, printre altele, în ”Experimentul P”- regia Alexander Hausvater, O noapte furtunoasă- regia Laszlo Bocsardi , Antigona- regia M.C. Ranin, D'ale carnavalului- regia Cristian Ioan. A jucat în The Wanderers – Vânătorul de spirite alături de Armand Assante. Filmul a câştigat trofeul pentru Best Horror Feature GSFF.

Teodora Colț – actriță (AMALIA)

A absolvit facultatea în 2018, an în care a și debutat în spectacolul ”Livada cu vișini” de Cehov, pus în scenă de Jeungwoo Son (Coreea de Sud). Numeroase roluri în teatru. A debutat în film în pelicula “Închisoarea inocenților” în regia lui Ion Ionescu.

Gabriela Porumbacuactriță (mama Amaliei)

Absolventă a Universității Hyperion București, a jucat pe scena Teatrului Bulandra în spectacolul ”Coriolanus”, regia Alexandru Darie , precum și pe scena independentă bucureșteană în spectacolul ”Niște fete” , regia Liliana Pană, la Artist Cafe.





Spectacolul de teatru se va juca in Sala Amza Pellea a Teatrului National din Craiova pe data de 12 aprilie 2022 de la ora 19.00. 

La finalul spectacolului va avea loc o dezbatere care va porni de la problematica pe care piesa o ridică.

luni, 4 aprilie 2022

Caii de la Letea au trecut prin Craiova

Pandemia a luat o pauză, să sperăm pentru întotdeauna aşa încât organizatorii degustărilor de vinuri cu care eram obişnuiţi mai demult: Asociaţia Bloggerilor Olteni şi DictionarCulinar.ro au reluat bunul obicei astfel încât joi am participat la un astfel de eveniment, al-41-lea ca număr cu vinurile de la Via Viticolă Sarica Niculiţel la restaurantul Ribs House din Craiova.

Pentru aceia care citesc această postare aş vrea să reiau câteva idei generale despre degustările de vinuri deoarece în multe medii am auzit tot felul de bârfe legate de faptul că la aceste evenimente se bea mult iar participanţii se pilesc şi din acest motiv multe persoane au reţineri la a participa la astfel de evenimente.

Cea mai importantă regulă conform lucrării: Degustarea Vinului - Jancis Robinson:

Indiferent de ocazie atunci când vă aflaţi la o degustare de vinuri, vă va fi mult mai ușor să degustați fară a fi deranjați de alte mirosuri cum ar fi mirosul exotic al unui parfum al unei țigări sau un alt gen de miros puternic.

TEHNICA DE DEGUSTARE

Examenul vizual

Mai întâi priviți vinul prin pahar. La o degustare obișnuită, observați doar dacă vinul este limpede sau neacidulat. Puteți să-i observați și culoarea sau nuanța, înclinând paharul la 45°, în dreptul unui fundal alb (de masă sau farfurie). Examinați intensitatea culorii privind în pahar de sus. Chiar dacă specialiștii pot vorbi ore în șir despre diferite culori și nuanțe ale unor vinuri, în practică, examinarea vizuală durează doar câteva secunde. Majoritatea vinurilor bune și în special cele roșii, mature au aspect interesant, strălucitor și luminos, cu nuanțe de culoare care se deschid spre margine. Cu cât vinul este mai vechi, cu atât mai mare e diferența între culoarea de la centru și cea aproape apoasă de la margine.



Mirosul

Duceți paharul la nas și mirosiți. Obțineți un vapor mult mai intens dacă, înainte de a mirosi, rotiți un pic paharul. Astfel elementele volatile care compun vaporul sunt eliberate la suprafața vinului. Prin rotire, maximizați cantitatea de vin care ajunge în contact cu aerul și ajutați compușii aromatici volatili să iasă din vin și să se colecteze la suprafața lui. Nu contează dacă rotiți paharul pe masă sau în aer.

Mai întâi, nasul

Plimbați-vă nările deasupra vinului – de preferință cu paharul înclinat spre dumneavoastră, la 45° pentru a maximiza suprafața vinului, impactul. Astfel beneficiați de vaporii colectați în interior. Se spune că dacă închideți ochii și vă concentrați scoateți maximum din vin, chiar dacă pareți un pic caraghioși.

Prima sorbitură

Preluați vinul în gură, o sorbitură generoasă. Prin limbă și interiorul gurii, el vă va transmite o impresie complexă de dulceață, aciditate, nivelul taninilor și corp. Totodată, vă confirmă aroma prin intermediul vaporilor ce sosesc prin pasajul retro-nazal. Ţineţi vinul un timp în gură, înainte de a-l înghiți sau a-l scuipa. Dacă deschideți buzele și trageți un pic de aer și trageți puțin vin în gură se contribuie la vaporizarea elementelor volatile maximizând impactul vinului.

Asocierea cu brânzeturile

Se gustă brânza separat şi apoi împreună cu vinul.

Aprecierea

Evaluați ce simţiţi în gură, după ce ați înghițit sau scuipat vinul, persistența aromelor, senzaţia avută în fiecare situaţie.

Pentru cine nu a auzit despre Via Viticolă – Sarica Niculițel aceasta poate fi localizată pe DN 22, Niculițel, 827165, Județul Tulcea.

Via se întinde pe o suprafaţă de 400 ha şi produce 2000000 litri de vin anual.

În această podgorie se cultivă următoarele soiuri de vită de vie:

Aligoté, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling de Rin, Fetească Albă, Fetească Regală, Pinot Gris, Muşcat Ottonel, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah și Merlot.

Brandurile de vin cunoscute produse sunt: Via Viticolă Aligote, Sarica, Sarica Essentia Cuvee 4 Sfinți, Sarica Black Label, Caii de la Letea și Caii de la Letea – ediție limitată.

Via Viticolă - Sarica Niculiţel este cea mai veche podgorie a Dobrogei, are o tradiţie milenară fiind binecuvântată de soarele care îmbrăţişează dealurile Saricii şi ale Niculitelului şi este mângâiată de apropierea răcoroasă a Dunării şi a Marii Negre.

La evenimentul pe care vi-l descriu am degustat 7 feluri de vin asociate cu 7 feluri de brânză astfel:

Aligoté vol. 1 + Aperifrais

Aligoté vol. 2 + Camembert

Sauvignon Blanc Fume vol. 2 + Brie au bleu

Rose vol. 1 + Cheddar

Rose vol. 2 + Delaco brânza pentru grătar

Fetească Neagră vol. 1 + Emmentaler

Quintessence reserva vol. 2 + Grana Padano




Ca prime impresii confirmate şi de către somelierul Dan Sendrea care a prezentat vinurile pot recunoaşte faptul că fiecare vin gustat a fost superior celui testat anterior şi că deşi am degustat 7 feluri de vin nu am avut nicio problemă a doua zi la trezirea din somn de mahmureală, durere de cap, etc.


Este demnă de remarcat prezentarea vinurilor în sticle închise la culoare pentru a nu fi influenţate de lumina zilei sau razele soarelui, pe aceste sticle se observa sigla cramei prezentată în relief iar etichetele prezintă imagini cu Caii de la Letea, cai liberi care au rezistat de-a lungul timpului în Pădurea cu acelaşi nume.

La Ribs House gazda noastră la mai multe evenimente se pot servi diverse preparate apetisante plecând de la salate, pizza, parmachef şi evident specialitatea casei coastele de porc.


Primele două vinuri prezentate sunt mai rare în România Aligoté este vinul emblematic pentru Delta Dunării, iar Viticola Sarica Niculițel este tărâmul Aligoté-ului în România. 

Acest vin are arome discrete de pământ reavăn, flori de câmp, mere verzi şi citrice, cu o mineralitate și o aciditate naturală inconfundabile. Originar din regiunea franceză Burgundia, acest soi de viță de vie a apărut la sfârșitul secolului al XVII-lea prin încrucișarea pe cale naturală între soiurile Gouais Blanc și Pinot Noir. Este un tip de vin alb, sec are alcool: 12,5% vol. alc pentru vol. 1 şi 13% vol. alc pentru vol 2. Temperatura optimă de consum este de 8-10 ° C. Se poate servi cu preparate din pește și fructe de mare, brânzeturi tinere. 

Al-3-lea vin este un vin intens și proaspăt, dominat iniţial de arome de flori de şoc, care se deschide către parfumuri citrice, cu urme de lemn, vanilie şi flori de salcâm. Gustativ, este exploziv, cu o aciditate perfect echilibrată de corpul bine definit. Savuros, cu un post-gust lung cu atingeri de fructe exotice susținute de notele ușor și elegant baricate. 

Este un tip de vin alb, sec are alcool: 12,5% vol. alc şi temperatura optimă de consum este de 8-10 °. Poate fi servit cu preparate din pește gras (somn, scrumbie, butterfish) la cuptor cu ierburi aromatice, deserturi cu citrice, platou de brânzeturi și fructe. 

Următoarele 2 vinuri rose sunt cupaje din Merlot & Syrah & Pinot Noir respectiv Fetească Neagră & Pinot Noir & Syrah. Sunt vinuri roşe, seci, cu un conţinut de alcool de 13,5 % vol. alc., respectiv 13 % vol. alc. şi temperatura optimă de consum este de 8-10 °. La aceste vinuri veţi simţi o aromă fructată de căpșune și zmeură, cu note florale la vol. 1 sau o combinaţie de arome, de la cele de zmeură, căpşune şi grapefruit, până la cele de piersică coaptă și flori albe de cireș la vol. 2. 

Un vin puternic produs dintr-un soi vechi 100% romanesc roșu rubiniu cu o aromă plăcută și complexă, asemănătoare cu cea a coacăzelor, murelor sau a prunelor uscate cu un gust catifelat și armonios care te trimite cu gândul la fructele de pădure (coacăze, mure), vișine, prune uscate, ușor condimentat, amintind de scorțișoară, piper, ienibahar și vanilie, Feteasca Neagră poate fi consumat la o temperatură de 16-18 grade cu paste sau brânzeturi fine. 

Ultimul şi nu cel din urmă care a fost preferatul meu şi al majorităţii celor prezenţi a fost Quintessence Reserva volumul II.

Complexitatea deosebită, aromatica sofisticată şi armonia fabuloasă sunt doar trei dintre calităţile pe care cu siguranţă le veţi descoperi în degustarea vinului Quintessence Reserva volumul II, cupaj ce reuneşte vinuri Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot şi Petit Verdot din ani diferiţi de recoltă culeşi manual. 

Este un vin care dezvăluie caracter şi forţă, dar şi un rafinament remarcabil, datorat păstrării în butoaie de stejar, toate acestea fiind resimţite din plin atunci când vinul este savurat la o temperatură ideală de 16-18 grade Celsius, în asocieri culinare cu preparate din carne.


Furnizorul de brânzeturi este Delaco – Fan Brânză. Delaco este unul din cei mai mari jucători de pe piaţa de brânzeturi din România, parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piaţa de lactate la nivel mondial.

Importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, Delaco oferă un portofoliu de produse foarte vast clienţilor de pe piaţa din România.

Produsele sub brandul Delaco sunt atent selecţionate şi produse după rigori stricte pentru a oferi cea mai înaltă calitate.


Vă voi povesti despre Grana Padano Delaco D'Excepţie, brânza asociată ultimului soi de vin şi care este preferata mea fiind un mare iubitor de brânză şi alte produse lactate.

Grana Padano se face cu un lapte mai subţire în grăsime de 2,4 %, vacile sunt crescute cu furaje uscate şi cu nutreţuri (plante întregi de cereale tocate, depozitate în silozuri şi tratate cu un antibacterian pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor). 

Timpul de măturat este de 15 luni şi laptele utilizat chiar dacă este mai puţin bogat în grăsime ca la alte brânzeturi fac ca aceasta să fie un tip de brânză aromată şi foarte gustoasă.La sfârşitul procesului de măturare, Grana Padano dezvolta o crustă fermă, groasă şi profundă care protejează interiorul parfumat, uscat şi degajat.

În 30 g de brânză Grana padano este o concentraţia de nutrienţi ca în 500 g de lapte. Pentru a obţine un kilogram de brânză trebuie aproximativ 15.5 litri de lapte de calitate înaltă şi mai mult de un an de măturat. Într-o cantitate mică de produs se concentrează apoi substanţe fundamentale cu valoare biologică ridicată astfel 100g de brânză echivalează cu peste 200 g de carne.

Grana Padano este o sursă importantă de vitamine şi minerale, conţine vitaminele A, B 1, B2, B6, B12, D, PP & E iar calciul este elementul mineral cel mai reprezentat (50 g de brânză, de fapt, contribuie la 60% din necesarul zilnic al unui adult). 

Creată de călugării cistercieni de la Chiaravalle în secolul al XII-lea, Grana Padano  este încă produsă în toată valea Po River din nord-estul Italiei. Este o brânză tare, sărata cu gust puternic şi unic. Poate fi servită ca aperitiv, rasa peste paste sau împreună alte brânzeturi.

Aş putea descrie în 3 cuvinte senzaţiile create de vinul preferat, brânza preferată şi asocierea acestora: subtilitate, simplitate, desăvârşire.


Tragerea la sorţi a adus unor colegi de-ai mei şansa de a degusta minunatele produse şi acasă în compania celor dragi.

A urmat ca de obicei fotografia de grup a tuturor participanţilor care au rezistat până la sfârşitul degustării.



De reţinut: Via Viticolă – Sarica Niculițel mai are multe de spus şi arătat, să sperăm că vom avea ocazia să testăm şi alte vinuri produse în Dobrogea, până atunci dacă sunteţi curioşi să încercaţi unul sau mai multe dintre cele 7 vinuri prezentate împreună cu brânzeturile fiţi siguri că indiferent de ceea ce veţi alege nu veţi greşi.







vineri, 1 aprilie 2022

Din nou despre Aroma Land si noua colecţie Momente

Viaţa este o înşiruire de momente fericite sau mai puţin fericite. Cu toţii ne dorim să avem un anumit grad de confort acasă, o slujbă bună, o familie frumoasă, să vizionăm emisiuni sau spectacole frumoase, să călătorim în destinaţii exotice, să bem un vin bun, să mâncăm o prăjitură, să îmbrăţişăm o persoană dragă, să primim flori sau cadouri frumoase, să vedem soarele, să ascultăm marea şi înşiruirea ar putea continua în funcţie de persoană pe pagini întregi.

Acest lucru din păcate nu este posibil pentru majoritatea oamenilor însă putem spera şi încerca ca o mulţime de astfel de momente să fie realizabile pentru noi măcar o dată în viaţă.

Care sunt cele mai fericite momente pe care le-aţi conştientizat până acum?

Ce ar trebui să faceţi pentru a fi mai fericiţi?

Ce v-a ajutat cel mai mult în viaţă ca să aveţi momente frumoase?

Am mai scris despre firma Aroma Land care este marcă a companiei Electric Masters SRL având drept obiect de activitate şi producţia și vânzarea produselor de aromaterapie.

În prezent Aroma Land are puncte de producție în România la Craiova, India și Italia și folosesc materie primă certificată în realizarea produselor.

Plecând de la ideea ca viaţa este o colecție de momente iar fiecare moment are aroma lui specială trebuie să fim conştienţi mereu că viața este frumoasă și că merită să ne bucurăm din plin de ea. Din acest motiv au creat 6 sinergii inspirate din natura şi trăiri pozitive prin care au reușit să surprindă acele experiențe și emoții care ne fac pe toţi să simțim că trăim și ne ajută să ne bucurăm de viață.

Astfel a apărut colecţia Momente care are următoarele amestecuri de câte 2 sau 3 parfumuri:

- PASIUNE - Sinergia orhideei şi santalului pentru momentele în care vrei să te înconjori de iubire.

- DORINŢĂ - Sinergie trandafir şi mosc pentru momentele în care îţi aşterni visurile în univers.

- INSPIRAŢIE - Sinergia aloe vera şi vanilie care te îmbie cu delicateţe spre visare şi creativitate.

- OPTIMISM - Sinergia lavandă şi salvie pentru momentele în care vrei să te înconjori de energie pozitivă.

- VITALITATE - Sinergia violetelor şi a fructelor de pădure care îţi oferă doza de energie necesară pentru a excela

- CLARITATE - Sinergia bergamotei, gardeniei şi mentei care te ajută să-ţi pui ordine în gânduri şi să te reîntorci la tine.


Momentul meu preferat pentru aromaterapie este INSPIRAŢIA.

Zilnic am nevoie de inspiraţie pentru a-mi îndeplini datoriile de părinte sau de salariat iar o mână de ajutor este binevenită. Dacă reuşesc să mă detaşez de grijile cotidiene şi am liniştea necesară problemele sunt aproape rezolvate. 

Cui nu-i place mirosul de vanilie sau de aloe vera?

Fiecare moment are o poveste şi un scop bine definit; plecând de la intenţia de a te bucura de toate momentele de iubire din viaţa ta, a transforma energia casei tale, a îţi îmbunătăţi simţurile şi memoria, a vedea partea frumoasă a tuturor lucrurilor care se întâmpla în jurul tău, a te încărca de energie sau a te ajuta să îţi pui ordine în gânduri merita foarte mult să te răsfeţi, să te pui măcar o dată pe zi pe primul loc şi să meditezi la experienţele frumoase pe care le poţi avea toată viaţa. 

Sper că v-am făcut curioşi şi vă pun o întrebare sinceră:

Care este momentul de care ai nevoie acum pentru aromaterapie?