luni, 18 septembrie 2017

Eugen Doga a fost sărbătorit la Craiova





“Am învățat de la marele Enescu să caut muzica pretutindeni, în folclor, în natură, fără prejudecățile snobilor.
 Degeaba rîvnești să atingi înălțimile, să experimentezi o modernitate rece, chinuită, dacă nu ai scris nici o piesă miniaturală, ca un diamant mai valoros decît orice taluz zgomotos de zgură. Am descoperit că oamenii n-au uitat să viseze la muzica muzicală, să se bucure, să se vindece prin ea.” (Eugen Doga)

Pe 12 septembrie 2017 la ora 19.00 Filarmonica Oltenia din Craiova l-a sărbătorit pe marele compozitor român Eugen Doga in cadrul unui concert extraordinar aniversar.



Orchestra Filarmonicii împreună cu compozitorul şi invitaţii acestuia au interpretat mai multe melodii din creaţia sa, sub bagheta dirijorului Alexandru Iosub,  încântând publicul prezent în sală.









Managerul Dorin Măciucă, organizatorul frumoasei manifestări a primit din partea compozitorului două volume din cartea acestuia: Dialogurile dragostei.





Atmosfera spectacolului poate fi redată  în videoclipurile de mai jos:














Eugen Doga, este un renumit compozitor moldovean, autorul muzicii mai multor filme, romanţe, cantate, piese instrumentale, autorul unei simfonii, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei din 1992.


La 1 martie 1937, în casa lui Dumitru și Elizaveta Doga, în satul Mocra, raionul Rîbnița, Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească (Astăzi Republica Moldova) s-a născut viitorul compozitor moldovean Eugen Doga.

 Eugen Doga a copilărit pe timp de război și foame, avînd o viață grea, tatăl său murind în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial. După absolvirea școlii din sat este admis la Școala de muzică "Ștefan Neaga" (1951-1955) din Chișinău, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (R.S.S.M.). Urmează apoi Colegiul muzical la viloncel, avîndu-l profesor pe italianul Pablo Baccini. 

Acesta l-a atras pe muzician în calitate de violoncelist la Orchestra Radio (Orchestra Comitetului de Stat al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești pentru Televiziune și Radiodifuziune), încă din perioada studenției (1957-1962).

După ce a fost paralizat la mîna stîngă, Doga a înțeles că nu mai poate reveni la violoncel, axîndu-se mai mult pe compoziție. Prima piesă de compoziție proprie, ”Floare dalbă de livadă” (1957), Eugen Doga o scrie pentru colega sa de la televiziune Maria Bieșu într-o singură zi. Din acea zi, toată muzica scrisă de Doga, a fost scrisă fără schițe, direct în original.

Are la activ mai multe cantate, printre care: "Curcubeul alb"; "Primăvara omenirii"; "Vocea omenească"; poeme simfonice, printre care: "Inima veacului" și "Slăvim Moldova". A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic "Mama", ciclul pentru orchestra de estradă "Ritmuri citadine", ciclul coral "Marș gigant", 4 cvartete de coarde, cântece de estradă ("Codrii mei frumoși", "Cîntec despre orașul meu", "Cred în ochii tăi", "Florile dragostei", "Iubește, iubește", "Am visat ploaia" etc.), cîntece pentru copii ("Imn soarelui", "Fie soare întruna", "Moș Crăciun" ș.a.).

Eugen Doga lucrează și în domeniul muzicii de film devenind unul dintre cei mai renumiți compozitori de cinematograf și filme TV din spațiul sovietic și post-sovietic. El a debutat la studioul cinematografic Moldova-film în anul 1967, semnînd muzica pentru comedia regizorului Gheorghe Vodă, Se caută un paznic (Ivan Turbincă) cu Mihai Volontir în rolul principal. A scris muzică la peste 200 de filme: "Nunta la palat", "Singur în fața dragostei", "Zece ierni pe o vară", "Explozie cu efect întîrziat", "Durata zilei", "Casă pentru Serafim", "Lăutarii", "O șatră urcă la cer" (1975) a regizorului Emil Loteanu, "Gingașa și tandra mea fiară", de același regizor, "Anna Pavlova", "Patul lui Procust" (2001), etc. Remarcabilul vals din filmul ”Dulcea și tandra mea fiară” a fost scris de Eugen Doga în decurs de 10 minute la 11 seara devenind ulterior legendar.

Pe 26 martie 2014, preşedintele României, Traian Băsescu, l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofiţer.


Anul 2017 a fost declarat anul lui Eugen Doga în Moldova ca un omagiu adus aniversării a 80 ani ai marelui artist.



Prezenţa marelui compozitor în oraşul nostru a fost un moment istoric iar frumosul spectacol oferit în cinstea acestuia un mare succes.

Merită din plin felicitări organizatorii pentru realizarea acestui concert memorabil și să nu uităm să urăm la mulţi ani maestrului Eugen Doga!

Niciun comentariu: