luni, 8 mai 2017

Un motiv bun pentru a ieşi din casă-degustările de vinuri



Un vechi proverb latin spune că:
"Este bine să ne amintim că există cinci motive pentru a bea: venirea unui prieten, setea cuiva, frica de sete pe viitor, gustul excelent al vinului, sau oricare alt motiv."

La invitaţia Asociaţiei Bloggerilor Olteni şi DictionarCulinar.ro, în cadrul evenimentului Brânzeturi cum se... cuVin am petrecut împreună cu alţi bloggeri o seară minunată la Terasa Planter’s în compania brânzeturilor Delaco şi a vinurilor de la Crama Mennini; ca să parafrazez proverbul de mai sus acesta este un motiv foarte bun de a ieşi din casă împreună cu prietenii într-un decor plăcut cum este cel din Parcul Nicolae Romanescu.

Organizatorii evenimentului au un plan îndrăzneţ, promovarea vinurilor olteneşti şi sa promovarea asocierilor culinare dintre brânzeturi şi vin.

Bloggerii prezenţi la eveniment au avut plăcerea să o cunoască pe Ancuţa Căpăţâna – reprezentat regional al Cramei Mennini care a prezentat vinurile produse la Crama Mennini şi a oferit informaţii legate de vinuri celor prezenţi la degustare.
Brânzeturile şi asocierile culinare au fost prezentate de Alin Sintimbrean, de la DictionarCulinar.ro.







Situat într-o locaţie pitorească, şi funcţionând în regim de terasa – bar – restaurant, Planter’s este locaţia perfectă pentru o întâlnire cu prietenii şi savurarea unei gustări sau unei băuturi în mijlocul naturii, pot spune după ce am fost acolo şi am petrecut câteva ore minunate la aer curat în Parcul Nicolae Romanescu.

Degustările de vinuri sunt evenimente unice pentru care este păcat să nu aloci o parte din timpul liber, sunt ocazii unde ai ocazia să cunoşti oameni interesanţi şi să auzi poveşti frumoase.

"Degustarea unui vin este, de fapt, savurarea unui strop din râul istoriei umanității."(Clifton Fadiman), scrie în pliantul de prezentare, oferit de Ancuţa participanţilor la degustare.

"Domeniile Mennini se află în podgoria Drăgășani, zonă privilegiată de elementele naturale, cu o istorie de peste 2000 de ani, poziționată fiind între nordul Subcarpaților Getici și sudul Câmpiei Române, acolo unde pământul bogat, specific zonei de deal, se întâlnește cu climatul minunat al zonei de câmpie.
Podgoria Drăgășani este dispusă pe o lungime de 50 de kilometri, între Strejești și Ionești, și pe o adâncime de 30 de kilometri.
Aici se află Domeniul Mennini, locul unde tradiția întâlnește pasiunea și dă naștere vinurilor de calitate superioară.
ZONA PODGORIE Domeniile Mennini înseamnă un paradis natural de 300 de hectare de vii și livezi, dintre care 70 sunt înnobilate cu viță de vie de calitate superioară, replantată respectând normele unei viticulturi moderne, orientate spre producția de soiuri autohtone ca: Negru de Drăgășani, Tămâioasă Românească și Fetească Albă, dar și internaționale ca: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot și Cabernet Sauvignon."

Asocierile culinare de la degustarea de la Planter’s au fost următoarele:

Frizzante Rose – Camembert, măr + crackersTudor
Sauvignon Blanc + Tămâioasa Româneasca – Emmentaler Delaco, struguri albi
Tudor Rose din Pinot Noir – Brie au bleu, struguri roz + crackers
Tudor Cabernet Sauvignon + Negru de Drăgăşani – Grana Padano Delaco, oțet balsamic

Mie mi-a plăcut cel mai mult combinaţia a doua: Sauvignon Blanc + Tămâioasa Romaneasca-Emmentaler Delaco, struguri albi, combinaţie pe care am votat-o la tombola finală unde am fost şi norocosul câştigător.




Despre vinul care l-am apreciat pot să vă spun că este un vin proaspăt și prietenos, care poate fi servit alături de preparate din pește, piept de pui, brânzeturi lejere.
Se serveşte la o temperatură de 10-12°C şi are 13% alcool. 
Este un cupaj din vin tânăr, cu o culoare galben-verzuie, care dezvăluie o aromă discretă de flori de salcâm și flori de soc pe care le simţi de la primul contact cu lichidul miraculos. 
Uşor dulce şi aromat l-aş caracteriza foarte simplu: primăvară.

Brânza Emmentaler este considerată unul din felurile de brânză cel mai greu de obținut datorită procesului de maturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură.
Gustul dulceag şi aroma acesteia fructata pot fi descrise şi mai simplu: natură iar combinaţia celor două: linişte.



O dovadă în plus că in zona Olteniei se produc vinuri deosebite care în asociere cu alimente obişnuite produc senzaţii de neuitat.

Cu o condiţie: să fii alături de oameni plăcuţi într-un loc liniştit.































Niciun comentariu: