marți, 19 iulie 2016

Atentie Otrava!

Alcooliuta este cea mai proasta cunostinta a mea.
Cu toti avem cate un Alcooliuta in viata noastra, o cunostinta proasta.
Din pacate, ma pot lauda ca a mea este mai proasta decat  a voastra.
De fapt stiu cum arata dar nu il cunosc.
Nu vreau sa il cunosc.
Imi da tarcoale zilnic si ma fac ca nu il vad.
Ar vrea mereu sa imi povesteasca ceva.
Este genul acela de individ pe care cand il vezi, ai intentia sa te tii cat mai departe de el.
Tu vrei sa fugi de el si el vine dupa tine.
Ca un joc de-a prinselea, rau este daca te-a prins ca te contamineaza.
Incepe sa debiteze prostii, asta daca intelegi ce zice, pentru ca vorbeste repede si dezarticulat intr-o limba numai de el stiuta care seamana mai degraba cu grohaitul porcilor.

Cand s-a nascut Alcooliuta, taica-su nea Ghita a umblat beat o luna.
Asta nu ar fi fost ceva anormal, deoarece oricum ar fi umblat beat din alt motiv, dar l-a scapat pe Alcooliuta in cap de cateva ori, fapt care avea sa-i dauneze ulterior in viata si in cariera.
Dupa ce ca la scapat taica-su in cap, s-a mai intamplat ca si maica-sa sa nu il vada si sa impiedice si sa cada pe el, cu toata greutatea ei, rupandu-i cateva coaste si bazinul.
Pe langa faptul ca a mostenit talentul de betivan al lui taicasu, prostia cumulata a tot neamului lui timp de sapte generatii in urma, Alcooliuta cu timpul a devenit si un mare mancator de rahat.
Unde vedea un rahat il manca incat speriase tot satul, ajunsesera oamenii sa isi faca nevoile ca vulpile, dupa ce faceau treaba mare, o ingropau adanc ca sa nu vina Alcooliuta sa o manance.

Cu chiu cu vai Alcooliuta a facut opt clase in 11 ani, si asta din mila invatatoarei si a profesorilor, ca le parea rau de nea Ghita si doda Lenuta, care il iubeau ca pe ochii din cap, stiau ca este sarac cu duhul insa aveau datoria sa il creasca, sa il educe si sa il protejeze.
Pana in clasa a-8-a a reusit sa invete care este stanga si care este dreapta, sa cunoasca indicatiile ceasului si sa citeasca pe silabe.
A reusit sa scrie cu litere mari de tipar o pagina A4 in 6 ore si a facut numai 14 greseli de ortografie si 8 de exprimare, 5 dezacorduri si nu a folosit niciun semn de punctuatie.
Da, dar cu toate acestea stia la perfectie tehnologia de fabricatie a tuicii si a vinului, dupa jumatate de pahar dat peste cap pe nerasuflate iti spunea vechimea tuicii si taria acesteia.
Vinul nu prea-i placea, spunea ca il baloneaza sii ii blocheaza puterea de concentrare.


L-au trimis la Bucuresti la o scoala de meserii sa invete lacatuseria, cand nu isi dadea cu ciocanul peste degete, se taia cu panza de bomfaier sau cu foarfecele de taiat tabla.
Odata si-a prins bluza de salopeta in mandrina bormasinii fixe electrice si era sa moara sugrumat, daca nu venea maistrul sa o opreasca, o mierlea ca un pui de gugustiuc, prost si nevinovat.
Cum pe vremea aia toata lumea termina scoala daca o incepea, a ajuns lacatus si a fost angajat la Fabrica de prajit seminte de floarea soarelui, loc unde supraveghea banda pe care intrau semintele in prajitor, daca se infunda sita selectorului  oprea banda , desfunda sita cu mana si apoi pornea din nou banda.

Dupa jumatate de an in care a facut asta sub supravegherea unui muncitor mai in varsta, nea Gigel, care a  trebuit sa iasa la pensie, a ramas in locul acestuia sa faca pe proprie raspundere meseria de lacatus la banda.
A facut asta pana la Revolutie si inca doi sau trei ani dupa aceea, pana s-a inchis fabrica si Alcooliuta s-a pensionat medical.
Pe la douazeci de ani parintii l-au insurat cu forta, cu o fata necajita din satul vecin, de abia au reusit sa-l faca sa se trezeasca din betie si sa zica DA in fata ofiterului starii civile.
Partidul i-a dar butelie si o garsoniera confort 3 in Valea Rosie, intr-un bloc turn fara gaze, la etajul 10.
In blocul acela nu a functionat niciodata liftul, imaginati-vi-l pe Alcooliuta urcand zilnic pe jos, beat mort pana la etajul 10 scarile blocului.
Cand nu putea urca, dormea pe presul de la usa apartamentului 1.
Pana adormea ii intreba pe toti cei care intrau in bloc, ce cauta in blocul lui....

Din fericire pentru specia umana  are decat o fata  si nu are inca nepoti.
Vineri seara fiind prezent la o chestie despre am uitat sa scriu cateva vorbe, Alcooliuta ii povestea unui tip, la cativa pasi de mine:
"Cand intram eu beat in bloc, nu avea nimeni curaj sa iasa pe casa scarii...."
Daca aveam dubii ca omul are probleme grave, vineri m-am lamurit.
In viata voastra au aparut astfel de specimene?




Niciun comentariu: